DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Debates par situāciju Eiropas Savienībā: stiprināt ES lomu pasaulē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers aicināja ES uz pasaules skatuves runāt vienotā balsī, aizstāvēt demokrātiskās vērtības un norobežoties no “indīga nacionālisma”.

“ES ir globāls maksātājs, bet tai jākļūst arī par globālu spēlētāju,” Ž.K. Junkers sacīja 2018. gada uzrunā par situāciju Eiropas Savienībā. “Nav garantijas, ka mūsu vakardienas sabiedrotie tādi būs arī rīt,” viņš piebilda, paziņojot par priekšlikumiem stiprināt Aizsardzības Savienību un ārējo robežu apsardzību, kā arī eiro kā starptautiskas valūtas nozīmi. “Ir absurdi, ka par 80% importētās enerģijas ES norēķinās dolāros, kaut tikai 2% šīs enerģijas tiek pirkta no ASV,” viņš teica.

EK priekšsēdētājs uzsvēra atšķirību starp “apgaismotu patriotismu” un neveselīgu nacionālismu. “Kad apdraudēta mediju brīvība un tiesiskums, jāuzsāk līguma par ES 7. pantā paredzētā procedūra,” viņš teica. “Bez brīvas preses nav demokrātijas. (...) Tiesu lēmumu ievērošana ir nevis izvēle, bet pienākums.” Eiropai arī jāaizstāv sava demokrātija no starptautiskām un privātām interesēm, viņš piebilda.

EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni sacīja: “Eiropas Parlaments vairāk nekā jebkad vēlas būt demokrātijas sirds. Mums jādod Eiropas Parlamentam likumdošanas iniciatīvas tiesības. Mēs esam vienīgais parlaments pasaulē, kuram nav tiesību ierosināt likumus.”

“Saistībā ar Āfriku ES rīcība ir solis pareizajā virzienā, taču ir nepieciešams vairāk līdzekļu: vismaz 50 miljardi eiro, lai dotu afrikāņiem iespējas viņu pašu zemēs un apturētu migrāciju,” viņš piebilda.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI