DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Sabiedrības veselības apakškomisija pauž atbalstu dzemdes kakla vēža skrīninga programmas modernizēšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti, ar veselības nozares ekspertiem diskutējot par ieceri palielināt veikto dzemdes kakla vēža skrīningu skaitu un pilnveidot pārbaužu metodes, atbalstīja ierosinājumu ieviest mūsdienīgāku dzemdes kakla vēža skrīninga programmu.

Deputāti uzklausīja veselības nozares speciālistu ierosinājumu Latvijā ieviest modernākas dzemdes kakla vēža skrīninga metodes, lai mazinātu dzemdes kakla vēža sastopamību un mirstību no tā.

Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas valdes locekle Jana Žodžika norādīja, ka pašreizējā primārā skrīninga metode ir novecojusi un vairs neatbilst Eiropā pieņemtajiem izmeklējuma standartiem, un to būtu nepieciešams aizstāt ar mūsdienīgāku. Kā vienu no šādām metodēm viņa minēja papilomas vīrusa testu, atzīmējot, ka papilomas vīruss ir viens no galvenajiem dzemdes kakla vēža izraisītājiem un savlaicīga tā diagnosticēšana samazinātu dzemdes kakla vēža sastopamību par vairāk nekā 90 procentiem. Tāpat J.Žodžika sacīja, ka testu būtu iespējams veikt mājas apstākļos, tā palielinot to sieviešu skaitu, kas pārbauda savu veselību.

Veselības ministrijas pārstāvji informēja, ka ministrija apzina iespējas par modernāka skrīninga veida ieviešanu Latvijā, sadarbojoties ar pakļautībā esošajām iestādēm un nozares speciālistiem.

“Ir jāvirzās uz priekšu ar šo iniciatīvu, jo dzemdes kakla vēzis nav slimība, kurai būtu jābūt nāvējošai. Sadarbojoties ar nozares profesionāļiem, mēs sagatavosim vēstuli atbildīgajām iestādēm, lai šis jautājums virzītos tālāk,” sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks. Viņš arī atzīmēja, ka esošās Saeimas ietvaros ir ievērojami izdevies uzlabot situāciju cīņai ar onkoloģiskām saslimšanām un virzīties personalizētas un uz rezultātu vērstas vēža ārstniecības virzienā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI