DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijā starptautiskā konferencē apspriedīs ES fondu politiku pēc 2020. gada

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 13. septembrī, Dzelzceļa vēstures muzejā plkst. 10:00 Finanšu ministrija (FM), atzīmējot Kohēzijas politikas 30 gadu jubileju un gatavojoties nākamā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda pēc 2020. gada nosacījumu diskusijām, organizē starptautiska līmeņa konferenci par Kohēzijas politiku – Riga Cohesion Conference.

“2018. gadā Baltijas valstis svin neatkarīgas valsts izveidošanas simtgadi. Šogad tiek atzīmēta Kohēzijas politikas 30 gadu jubileja. Kohēzijas politika ir sevi pierādījusi kā kvalitatīvu pārmaiņu instrumentu, kas tuvina Eiropu tās iedzīvotājiem. Šis laiks prasa politiķiem un politikas veidotājiem būt drosmīgiem, gudriem un inovatīviem, izstrādājot un ieviešot tādas investīciju un reformu stratēģijas, kas sniedz ilgtspējīgus rezultātus. Es ticu, ka atklātu un produktīvu diskusiju rezultātā varam turpināt uzlabot Kohēzijas politikas sniegumu un nonākt pie vēl efektīvākām investīcijām nākotnē,” norāda finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Konferencē tiks diskutēts par Kohēzijas politikas kā finanšu mehānisma nākotni – kas tajā būtu uzlabojams un adaptējams, lai pēc iespējas varētu apmierināt reģionu vajadzības. ES fondu investīciju nākotnes vajadzībām Latvijas pilsētās un reģionos, kā arī par priekšnosacījumiem efektīvai teritoriālajai attīstībai balstoties citu valstu pieredzē. Tiks meklētas atbildes uz jautājumiem, kur ES fondu ieguldījumi nes vislielāko atdevi un kur ir nepieciešams ieguldīt nākotnē? Kā ES fondu finansējumu efektīvi ieguldīt teritoriālajā attīstībā – lai veidotu nākotnes pilsētas un mazinātu depopulācijas un zemu ienākumu tendences reģionos.

Konferenci atklās Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, Lietuvas finanšu ministra vietniece Loreta Maskalioviene, Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Aleksandrs Stubs (Alexander Stubb) un Vācijas Federālās Ekonomikas un enerģētikas ministrijas Eiropas politikas ģenerāldirektora vietnieks Heins Hetmeiers (Heinz Hetmeier).  Tam sekos dažādu nozaru ES fondu finansējuma saņēmēju – VAS “Latvijas dzelzceļš”, AS “Olainfarm” un SIA “Felici” – prezentācijas diskusijai par līdz šim sasniegto un nozaru vajadzībām nākotnē.

Savukārt konferences  otrajā daļā notiks diskusija par efektīvākajiem risinājumiem pilsētu un reģionu attīstībai – kas ir attīstīto teritoriju veiksmes pamatā? Kādas ir labākās stratēģijas mazām un vidēja lieluma pilsētām Eiropā? Diskusijā savā skatījumā dalīsies ziņojuma “An agenda for a reformed Cohesion policy” autors Fabricio Barka (Fabrizio Barca), Eiropas Reģionu komitejas pirmais viceprezidents Marku Markula (Markku Markkula), Eiropas Komisijas Reģionālās un pilsētu politikas ģenerāldirektorāta Igaunijas, Somijas un Latvijas nodaļas vadītāja Angela Martinesa Sarasola (Angela Martinez Sarasola), Zviedrijas Uzņēmējdarbības un inovāciju ministrijas Ilgtspējīgas izaugsmes departamenta vadītājs Johans Krafts (Johan Krafft) un sociālantropologs, pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš.

Papildus pirms konferences plkst. 9:30 preses konferencē tiks parakstīts Baltijas valstu nostājdokuments par Kohēzijas politikas nākotni, un Baltijas valstu pārstāvji informēs medijus par savu pozīciju.

ES fondu investīciju plānošana šobrīd ir ļoti aktuāla tēma, jo FM aktīvi veido Latvijas pozīciju par Kohēzijas politiku pēc 2020. gada, iesaistot nozaru ministrijas, sociālos un sadarbības partnerus koordinētai un kopīgai nacionālo interešu aizstāvībai. Līdz ar to  Riga Cohesion Conference ietvaros satiksies Kohēzijas politikas politikas veidotāji, plānotāji un Latvijas finansējuma saņēmēji, lai apspriestu, kādas ir esošās vajadzības un kādās jomās investīcijas sniegs vislielāko atdevi nākotnē. Vairāk informācijas par Riga Cohesion Conference pieejams pasākuma mājaslapā: https://cohesion.lv/.

Vairāk informācijas par ES fondu atbalstu Latvijā pieejams mājaslapā: http://www.esfondi.lv/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI