DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Bankas konferencē diskutēs par modernu maksājumu pakalpojumu attīstību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Banka pēc mēneša, 2018. gada 3. oktobrī, rīkos jau par ikgadēju tradīciju kļuvušo tautsaimniecības konferenci. Tā šoreiz veltīta ikvienam iedzīvotājam, uzņēmējam un finanšu nozarei kopumā būtiskai tēmai – modernu maksājumu pakalpojumu attīstībai.

Starptautiskā konference "22. gadsimta maksājumi: šodiena veido nākotni" notiks Rīgā, VEF Kultūras pilī, 3. oktobrī no plkst.9.00 līdz 13.30. Pasākumā piedalīsies Latvijas un eiro zonas politikas veidotāji starpbanku maksājumu jomā, starptautisku un Latvijas finanšu tehnoloģiju nozares uzņēmumu līderi, kā arī finanšu nozares eksperti.

Konferences ievadā uzrunu teiks Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Razmusa, bet ar referātu uzstāsies Eiropas Centrālās bankas valdes loceklis Īvs Meršs (Yves Mersch).

Paredzētas divas paneļdiskusijas – "Kādi ir maksājumu pārmaiņu virzieni pasaulē?" un "Kas maksājumu jomā drīz būs aktuāls Eiropā un Latvijā?". Diskusijās kopā ar Ī. Meršu piedalīsies Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks, Eiropas banku dibinātā uzņēmuma EBA CLEARING izpilddirektors Heiss Litldžons (Hays Littlejohn), Eiropas Komisijas Komunikācijas tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektorāta Jaunuzņēmumu un inovāciju nodaļas vadītājs, Eiropas Komisijas finanšu tehnoloģiju darba grupas vadītājs Pēteris Zilgalvis, AS "Citadele banka" valdes loceklis Vladislavs Mironovs, Igaunijas finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Paytailor OÜ" līdzdibinātāja Marilīsa Topa (Mariliis Topp), SIA "RIMI Baltic" IT direktors Dainis Bērziņš, Igaunijas centrālās bankas prezidenta vietnieks Madiss Millers (Madis Müller) u.c.

Latvijas Banka organizē un uztur maksājumu sistēmu infrastruktūru Latvijā, t.sk. divas pilnībā automatizētas maksājumu sistēmas, ar kuru palīdzību tiek nodrošināti starpbanku norēķini eiro. Turpinot esošās maksājumu infrastruktūras attīstību, 2017. gada augusta beigās tika ieviests zibmaksājumu serviss, kas ir nozīmīgs stimuls inovatīvo maksājumu instrumentu attīstībai Latvijā.

Zibmaksājumu priekšrocības ar 2017. gada novembri jau izjutuši bankas "Citadele" un "SEB bankas" klienti – gan savstarpējos pārskaitījumos, gan pārskaitījumos uz virkni eiro zonas valstu banku. Pašlaik jau lielākā daļa klientu maksājumu starp šīm abām komercbankām notiek caur t.s. zibmaksājumu kanālu, tātad zibenīgā ātrumā, jebkurā diennakts laikā, bez brīvdienām un svētku dienām.

Šajā laikā Latvijas Bankas sistēmā ir apstrādāti vairāk nekā 1.2 milj. zibmaksājumu un saņemtas tehnoloģiju ekspertu un banku klientu pozitīvas atsauksmes. Esam vadošā valsts eiro zonā zibmaksājumu ieviešanas jomā, ievērojami apsteidzot arī mūsu kaimiņus.

Paredzams, ka jau tuvāko mēnešu laikā paplašināsies komercbanku loks, kas nodrošina saviem klientiem zibmaksājumus, un absolūti lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju un uzņēmēju  savstarpējo maksājumu tiks nodrošināti ar šīs infrastruktūras starpniecību, t.i. notiks zibenīgi jebkurā laikā. Patērētājiem tas nozīmē būtisku laika ekonomiju un dažādas iespējas labāk rīkoties ar savu naudu.

Detalizēta informācija par konferenci, kā arī tās tiešraidē būs interneta vietnē www.makroekonomika.lv. Forumu aicināti apmeklēt mediju pārstāvji, piesakoties Latvijas Bankas preses dienestā. Konferences darba valoda – angļu; sinhronais tulkojums latviešu valodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI