DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. augustā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Turpmāk NVO fondu administrēs pašas nevalstiskās organizācijas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Ekonomiskās zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu* birojs Briselē nolēmis 2014.-2021. gadu periodam 8,5 milj. eiro vērtās programmas “NVO fonds” operatora funkcijas turpmāk uzticēt nevalstisko organizāciju (NVO) konsorcijam, kuru veido 6 reģionāla un nacionāla līmeņa pilsoniskās sabiedrības organizācijas. Iepriekšējos periodos šo funkciju veica valsts iestāde – Sabiedrības integrācijas fonds.

Ar šo Finanšu biroja lēmumu finansējuma apsaimniekotājs vairs nebūs valsts izveidota iestāde, un Latvija pievienosies tam Eiropas Savienības valstu lokam, kurā finansējumu NVO sektoram administrē pati nozare NVO konsorcija formā. Situāciju atzinīgi vērtē Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga: “Iepriekšējo periodos valsts iestādes smagnējais administratīvais piegājiens un lēnās pielāgošanās iespējas apgrūtināja nozares iespējas efektīvi apgūt finansējumu, tādēļ, donoriem uzticot pašām nevalstiskajām organizācijām lemt par NVO prioritātēm, atbalstāmajām aktivitātēm un finansējuma pārdali, ir nozīmīgs pavērsiens sektora attīstībā. Tāpat gandarījums par starptautisko novērtējumu Latvijas nevalstiskā sektora briedumam un ekspertīzei.”

Programmas “NVO fonds” administrēšanai izveidotajā NVO konsorcijā ietilpst 6 nacionāla un reģionāla līmeņa nevalstiskās organizācijas, kas strādā pilsoniskās sabiedrības attīstības, izglītošanas, tīklošanās, informēšanas un kapacitātes stiprināšanas jomā, nedalot labuma guvējus pēc to darbības jomas –biedrība “Latvijas Pilsoniskā alianse”, biedrība “Latvijas Lauku forums”, biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs”, biedrība “Kurzemes NVO atbalsta centrs”, nodibinājums “Valmieras novada fonds” un biedrība “Zemgales NVO atbalsta centrs”. Konsorcija dalībnieki kā vadošo partneri sarunām ar EEZ/Norvēģijas finanšu instrumentu ir izvirzījuši biedrību “Latvijas Pilsonisko alianse”.

Ņemot vērā unikālo situāciju, kurai nav precedenta Latvijā, NVO konsorcijs piesardzīgi vērtē, ka programma varētu uzsākt darbību 2019.gada beigās vai 2020.gada sākumā. NVO konsorcijs ir saņēmis uzaicinājumu un tālākām sarunām, un paredzams, ka paies vismaz pusgads vai pat gads līdz ar donoriem tiks panākts vienots gala redzējums par finansējuma administrēšanas aspektiem un izveidota faktiskā sistēma, lai Latvijas NVO sektors varētu saņemt ieplānoto finansējumu.

EEZ/Norvēģijas finanšu instrumenta paredzētā finansējuma 8,5 milj.eiro izlietojuma mērķis ir Latvijā stiprināt pilsonisku sabiedrību un aktīvu pilsoniskumu, kā arī stiprināt mazaizsargātu personu grupu tiesības. Programmas ietvaros plānots attīstīt pilsoniskās sabiedrības nozares ilgtermiņa ilgtspēju un kapacitāti, tādējādi stiprinot tās lomu demokrātiskas līdzdalības, aktīvas pilsonības un cilvēktiesību veicināšanā.

*Eiropas Ekonomiskās zonas valstis un Norvēģija, lai piedalītos vienotajā Eiropas Savienības (ES) tirgū piedalās ar līdzmaksājumu ES dalībvalstīs, tai skaitā atbalstot pilsoniskas sabiedrības un demokrātisko vērtību stiprināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI