DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. augustā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Izbūvēs jaunu pašvaldības ceļu – “Kūdras purvs-Mellene”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Attīstot infrastruktūru atbalstā uzņēmējdarbībai, Jelgavas novada dome 22.augusta sēdē atbalstīja lēmumprojektu, kas paredz šoruden Līvbērzes pagastā izbūvēt jaunu pašvaldības autoceļu “Kūdras purvs-Mellene”. Paredzēts, ka ceļa izbūve 574 metru garumā noritēs AS “Latvijas valsts meži” valdījumā nodotajā īpašumā “Mellene”, Līvbērzes meža iecirkņa 172. kvartālā. Ceļš sāksies no pašvaldības autoceļa “Svētvaldes - SIA “Laflora” - purvs” un turpināsies līdz īpašuma “Melnā oga” robežai. Autoceļa izbūves izmaksas plānots segt no Jelgavas novada pašvaldības budžeta līdzekļiem, ņemot aizņēmumu valsts kasē 154 025 EUR apmērā.

Līvbērzes pagastā, Kaigu purva teritorijā darbojas divi uzņēmumi – SIA “Laflora” un SIA “Arosa-R”. Abi uzņēmumi ir ar strauju attīstības dinamiku. SIA „Arosa-R” ir ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar lielogu krūmmelleņu un to stādu audzēšanu. Uzņēmums dibināts 2001. gadā un uz doto brīdi ir viens no Latvijas lielākajiem melleņu audzētājiem. Savukārt otrs uzņēmums - SIA “Laflora” ir viens no vērienīgākajiem kūdras ražotājiem Latvijā un lielākajiem darba devējiem Jelgavas novadā. Kaigu un Drabiņu kūdras purvos izstrādātā kūdra tiek pārstrādāta ražošanas cehā "Laflora", ražojot kūdras produktus ar augstu pievienoto vērtību, kas izmantojami dārzkopībā. Gadā vidēji uzņēmums nodarbina ap 260-270 cilvēku.

Pirms diviem gadiem abi uzņēmumi vērsās pašvaldībā ar iesniegumu, norādot, ka esošā ceļa infrastruktūra liedz pilnvērtīgi strādāt un attīstīties.

“Uzņēmumu traucējošais faktors ir pieguļošais ceļš, kas ved uz uzņēmumiem. Proti, piekļuve melleņu audzēšanas uzņēmuma apsaimniekotajam īpašumam "Melnā oga” iespējama, šķērsojot kūdras pārstrādes uzņēmuma SIA “Laflora” īpašuma teritoriju. No vasaras līdz rudenim, kad uz melleņu audzēšanas uzņēmumu dodas ogotāji, norit aktīva cilvēku plūsma. Neatkarīgi no tā, vai cilvēki atstāj automašīnu ceļa malā vai dodas uz uzņēmumu kājām, viņiem nākas šķērsot SIA “Laflora” teritoriju. Kūdras pārstrādes uzņēmuma teritorijā notiek aktīvs un nepārtraukts ražošanas process, kas savas specifikas rezultātā rada nopietnus apdraudējumus cilvēku un teritoriju šķērsojošā transporta drošībai. Kaut vai tik karstā vasarā kā šī – ikviena neuzmanīga rīcība var radīt draudus ugunsdrošībai. Abi uzņēmumi līdz šim nesuši būtisku ieguldījumu pašvaldības budžetā. Lai sekmētu abu uzņēmumu saimniecisko darbību, domes deputāti atbalstīja lēmumprojektu izbūvēt infrastruktūras objektu – apvedceļu, izmantojot teritorijai pieguļošās zemes vienības, kas atrodas AS “Latvijas valsts meži” valdījumā. Izprojektētais ceļš nodrošinās organizētu un drošu autotransporta kustību uz uzņēmumiem SIA “Laflora”, SIA “Arosa-R” un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvu sabiedrību “Baltijas ogu kompānija”, kā arī atvieglos meža kopšanu un apsaimniekošanu,” skaidro Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte.

Ņemot vērā, ka ceļš tiks izbūvēts pilnībā no jauna meža teritorijā, tad zeme ceļa būvniecības vajadzībām no valsts ir atsavināta par labu pašvaldībai.

Būvniecības darbus pie jaunā ceļa izveidošanas plānots uzsākt jau septembra mēnesī un noslēgtais līgums ar ceļu būvniecības firmu SIA “Kulk” paredz darbus noslēgt līdz gada beigām. Ceļa segumu klās grants virsma. Turklāt  papildus jaunā ceļa izbūvēšanai firma veiks darbus arī uz esošā asfalta ceļa, kas ved līdz uzņēmumam SIA “Laflora”. Proti, pie kūdras pārstrādes uzņēmuma veidojas smago automašīnu rinda pašvaldības autoceļa "Svētvaldes - SIA "Laflora" - purvs" malā. Lai smagās automašīnas netraucētu pārējo automašīnu satiksmei, paredzēts izbūvēt 80 m garu paplašinājumu gar pašvaldības autoceļu. Tāpat ņemot vērā AS “Latvijas valsts meži” norādes, tiks izbūvētas divas nobrauktuves, kas nodrošinās optimālus apstākļus meža apsaimniekošanai un sagatavoto materiālu izvešanai.

Kopējās projekta izmaksas sastāda 215 552 EUR. Aizņēmuma summas apjoms plānots 154 025 EUR apmērā. Savukārt 61 527 EUR pašvaldība ieguldīs no piešķirtās ikgadējās mērķdotācijas autoceļu uzturēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI