DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Precizē prasības izglītības un ārstniecības iestāžu, sociālo aprūpes un sociālo rehabilitācijas institūciju ēdināšanā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 21.augustā, Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais noteikumu projekts, kas paredz precizēt noteiktās uztura normas un kvalitātes prasības ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanai*.

Izstrādātajā noteikumu projektā pārskatītas enerģētiskās vērtības un uzturvielu normas, palielināts atsevišķu pārtikas produktu, piemēram, augļu, dārzeņu, piena un piena produktu daudzums nedēļas ēdienkartē, kā arī paredzēta iespēja izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās piedāvāt veģetāru ēdienkarti. Plānots, ka jaunās prasības stāsies spēkā no š.g. 1.septembra.

Projekts paredz, ka iestādēs varēs nodrošinātā veģetāru ēdienkarti pieaugušajiem un bērniem, ja tiek saņemts bērnu likumiskā pārstāvja vai attiecīgā pieaugušā rakstveida iesniegums. Vienlaikus veģetāro ēdienkarti bērniem būs nepieciešams saskaņot ar uztura speciālistu vai dietologu, lai pārliecinātos, ka tā atbilst veselīga uztura pamatprincipiem un vecumam atbilstošām uztura normām.  

Papildus noteikumu projekts paredz citas izmaiņas, kas precizē un papildina prasības ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās. Piemēram, turpmāk pusdienu ēdienkartē tiks atļauts iekļaut ne tikai pamatēdienu un zupu vai pamatēdienu un desertu, bet arī zupu un desertu. Tāpat noteikumu projekts paredz, ka personām ar ārsta noteiktu diagnozi, kuriem ir nepieciešama diētas korekcija, nodrošina visām noteiktajām uztura normām atbilstošu ēdienkarti. Vienlaikus tiek precizēta atbildība par ēdienkartes atbilstību noteikumu prasībām – par to ir atbildīgs iestādes vadītājs.

*Noteikumu projekts “Grozījumu Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumos Nr.172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem””

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI