DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. augustā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu vienā no kriminālprocesiem par nelegālo akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgū

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pagājušajā nedēļā Valsts policija pabeidza izmeklēšanu vienā no kriminālprocesiem par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju lielos apjomos. Kopumā tika veiktas 176 sankcionētās kratīšanas, kuru laikā atsavināts liels daudzums tabakas izstrādājumu un noziedzīgā ceļā iegūtu finanšu līdzekļu. Aizdomās par nelegālo akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgū tika aizturētas desmit personas.

2017. gada 24. augustā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļā tika uzsākts kriminālprocess par Rīgas Centrāltirgus teritorijā, iespējams, nelikumīgu tabakas izstrādājumu uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju.

Izmeklēšanas laikā likumsargi veica vērienīga apjoma darbus – 176 sankcionētas kratīšanas, kuru rezultātā tika izņemti 231 579 gabali tabakas izstrādājumu un 131 litrs alkoholisko dzērienu bez Latvijas Republikas akcīzes nodokļu markām. Kratīšanu laikā tika atsavināti arī apmēram 72 tūkstoši eiro, 33 tūkstoši rubļu un 38 tūkstoši Armēnijas drami. Tāpat atsavināti arī aptuveni divi grami kokaīna un šāds pats daudzums marihuānas, dārgakmeņi un dārglietas, kā arī divi ieročiem līdzīgi priekšmeti.

Par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tas izdarīts lielā apmērā (Krimināllikuma 221. panta trešā daļa), tika aizturētas desmit personas, no kurām sešas ir organizētas noziedzīgas grupas dalībnieki. Sešām aizturētajām personām sākotnēji tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet šobrīd tiesa piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus. Savukārt pārējās četras personas, kuras izdarīja noziedzīgo nodarījumu, bet neietilpa organizētas grupas sastāvā, tiek sauktas pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 221. panta pirmās daļas, proti, par tabakas izstrādājumu nelikumīgu realizāciju. Jāpiemin, ka daļa no aizturētajiem jau iepriekš bijuši saistīti ar nelegālo akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgū un administratīvi, kā arī krimināli sodīti par šādiem pārkāpumiem.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, tika konstatēti arī citi izdarīti noziedzīgi nodarījumi, kuri nebija saistīti ar noziedzīgo nodarījumu uzsāktajā kriminālprocesā vai arī tos izdarīja citas personas, kuras nav organizētas grupas dalībnieki. Tāpēc tika pieņemts lēmums par uzsāktā kriminālprocesa sadalīšanu un atsevišķu sešu kriminālprocesu uzsākšanu pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas, 253. panta pirmās daļas, 221. panta pirmās daļas, 195. panta pirmās daļas un 221. panta otrās daļas.

Tāpat tika uzsāktas 19 administratīvās lietvedības pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46. panta, 169.3 panta un 181. panta.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, šī gada 10. augustā tika pieņemts lēmums procesu nosūtīt kriminālvajāšanas uzsākšanai par organizētā grupā Rīgas Centrāltirgus teritorijā tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju pret sešām aizdomās turētajām personām, par nelikumīgu alkoholisko dzērienu glabāšanu lielā apmērā pret vienu aizdomās turēto, kā arī par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu pret vienu aizdomās turēto personu.

“Kā viena no Valsts policijas prioritātēm ir nelegālo akcīzes preču apkarošana, un mēs esam veikuši liela apjoma darbu, tai skaitā vērienīga daudzuma kratīšanas, lai cīnītos ar šo problēmu Rīgas Centrāltirgū. Arī sabiedrības iesaiste ir palīdzējusi sekmīgi apkarot nelegālo akcīzes preču apriti, tāpēc mēs aicinām iedzīvotājus arī turpmāk nebūt vienaldzīgiem un ziņot par to iespējamām nelegālām tirdzniecības vietām,” norāda Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs.

#Atkrāpies! ir pretkrāpšanas kustība, kurā apvienojušās Latvijas valsts pārvaldes iestādes, kas cīnās pret krāpniecību dažādās jomās un izpausmēs, kā arī Latvijas iedzīvotāji un organizācijas, kas stingri iestājas pret jeb kāda veida krāpšanu. Vairāk informācijas un iespēja iesaistīties kustībā www.atkrapies.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI