DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Bruņoto spēku komandieris ASV apmeklēs militārās mācības “Northern Strike”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 11.augustā, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš darba vizītē dosies uz ASV, lai pārrunātu ASV un Latvijas bruņoto spēku turpmāko sadarbību, kā arī drošības un sadarbības aktualitātes.

Vizītes laikā Nacionālo bruņoto spēku komandieris apmeklēs arī Mičiganas Nacionālās gvardes ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku militārās mācības “Northern Strike 2018”, lai tiktos ar Latvijas karavīriem un zemessargiem un vērotu mācību norisi.

“Latvija ir vienīgā valsts, kuras karavīri un zemessargi ik gadu piedalās ASV organizētajās mācībās “Northern Strike” jau kopš to pirmsākumiem 2012.gadā. Mūs vieno kopīgas vērtības, pieredze un profesionalitāte. Pēc 25 konstruktīvas sadarbības piepildītiem gadiem, mēs joprojām atrodam jaunus sadarbības veidus, tādējādi būtiski palielinot bruņoto spēku operacionalitāti un kaujas spējas,” gandarījumu par ilggadējo sadarbību pauž ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Jau ziņots, ka no 4.līdz 18.augustam Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi piedalīsies starptautiskajās mācībās “Northern Strike”, kas norisināsies Mičiganā, ASV.  Mācībās piedalās aptuveni 5000 karavīru no ASV, Latvijas, Bulgārijas, Igaunijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Polijas, Ungārijas un Vācijas.

Mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot vienību kaujas gatavību, tai skaitā veicot kaujas šaušanu un integrējot apvienoto uguns atbalstu sauszemes spēku vienību uzdevumu izpildē, kā arī uzlabot sadarbību starp sabiedroto spēkiem. “Northern Strike” norisināsies Alpenas Kaujas gatavības apmācības centrā un Greilingas poligonā.

Par godu Latvijas Republikas Zemessardzes un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbības 25.gadadienai un atzīmējot Latvijas simtgadi, no 12. augusta līdz 26. augustam Zemessardzes orķestris sadarbībā ar Mičiganas Nacionālās gvardes orķestri sniedz koncertus ASV.

Šā gada jūnijā Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā par godu ciešajai sadarbībai tika atklāta Mičiganas avēniju. Savukārt 2017.gada augustā ASV Mičiganas štatā Alpenas Kaujas gatavības apmācības centra bāzē tika atklāta Afganistānā kritušā Latvijas karavīra, seržanta Voldemāra Anševica vārdā nosaukta iela. 

Šā gada 27.aprīlī apritēja 25 gadi, kopš Latvijas un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā. Lielākie sadarbības projekti Mičiganas Nacionālajai gvardei šo gadu laikā bijuši ar Zemessardzi, Gaisa spēkiem, kā arī Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi, īpaši tuvā gaisa atbalsta kontrolieru apmācībā.

Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri regulāri piedalās militārajās mācībās arī Latvijā – tai skaitā lielajās starptautiskajās mācībās “Summer Shield”, “Saber Strike” un “Sudraba Bulta”, savukārt Latvijas bruņoto spēku karavīri un zemessargi regulāri piedalās mācībās “Northern Strike”.

Gaisa atbalsta kontrolieri ir vienas no augsta līmeņa spējām, ko Latvijas bruņotie spēki attīstījuši, pateicoties partnerībai ar Mičiganas Nacionālo Gvardi. Gaisa atbalsta kontrolieris no priekšējām līnijām koordinē un tieši vada tuvo gaisa atbalstu un cita veida gaisa atbalsta operācijās. Tuvais gaisa atbalsts ietver gan lidmašīnu, gan helikopteru gaisa operācijas pret ienaidnieka objektiem tuvā distancē no pašu karaspēka vienībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI