DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Aizsargājamo ainavu apvidum “Ādaži” sagatavoti individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai precīzāk noteiktu aizsargājamās dabas teritorijas atļauto izmantošanu, ir sagatavoti aizsargājamo ainavu apvidus “Ādaži” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”, kurus pēc zemes īpašnieku informēšanas plānots virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Patlaban šī aizsargājamo ainavu apvidus izmantošanu regulē vispārējie noteikumi par īpaši aizsargājamo teritoriju izmantošanu, taču, lai atvieglotu teritorijas uzraudzību un veicinātu īpaši aizsargājamu sugu un biotopu saglabāšanu, sagatavots noteikumu projekts. Noteikumu projekts iedala teritoriju vairākās funkcionālajās zonās ar katrā atšķirīgu atļauto izmantošanu.

Starp vispārīgajiem ierobežojumiem, kas ir spēkā visā aizsargājamo ainavu apvidus teritorijā, ir  liegums izmantot svešzemju sugas mežu atjaunošanai un ieaudzēšanai, pārvietoties ar mehāniskiem transportlīdzekļiem ārpus ceļiem un brauktuvēm un tikai ar Dabas aizsardzības pārvaldes atļauju drīkst cirst dobumainus kokus un kokus, kuru caurmērs ir lielāks par 60 centimetriem.

Īpaši ierobežojumi papildus noteikti stingrā režīma zonā, regulējamā režīma zonā, dabas lieguma zonā un ainavu aizsardzības zonā. Piemēram, ainavu apvidus teritorijā ir aizliegts veikt mežsaimniecisko darbību, koku un krūmu ciršanu elektrolīniju trasēs, kā arī  koku ciršanu ārpus meža laika periodā no 15. marta līdz 31.  jūlijam.

Ikviens interesents ar Noteikumu projektu var iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā: https://ej.uz/Adazi_AAA/.

Pēc zemju īpašnieku, pašvaldības un vietējās sabiedrības informēšanas un priekšlikumu uzklausīšanas, noteikumu projektu virzīs apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Aizsargājamo ainavu apvidus “Ādaži” izveidots, lai rūpētos par militāro mācību rezultātā izveidojušos Latvijas apstākļiem retu biotopu – virsāju un  vāji apauguši smiltāju aizsardzību. Šajā teritorijā sastopams liels skaits aizsargājamu augu un dzīvnieku sugu, piemēram smilšu krupis, sila ķirzaka, dižā jāņeglīte, tumšzilā drudzene, kā arī šeit mitinās vilki, lūši, rubeņi, stepes čipste, apodziņš.

Sīkāku informāciju par  Noteikumu projektu var uzzināt:

  1. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Dabas aizsardzības departamentā Peldu ielā 25, Rīgā, LV-1494, darba dienās no plkst. 9.00 līdz 16.00, iepriekš vienojoties par tikšanās laiku, vai elektroniski un telefoniski sazinoties ar Dagniju Daudzvārdi, tālr. 67026503, e-pasts: dagnija.daudzvarde@varam.gov.lv vai pasts@varam.gov.lv;
  2. Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamentā, Siguldā, Baznīcas ielā 7, LV-2150, darba dienās no 9.00 līdz 17.00, iepriekš vienojoties par tikšanās laiku, vai elektroniski un telefoniski sazinoties pa tālr.67509545, e-pasts daba@daba.gov.lv.

Rakstiskus priekšlikumus un ierosinājumus minētajam noteikumu projektam lūdzam iesniegt divu nedēļu laikā pēc paziņojuma publicēšanas laikrakstā “Latvijas vēstnesis” Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā Peldu ielā 25, Rīgā, LV-1494; e-pasts: pasts@varam.gov.lv.” Juridiskām personām nepieciešams norādīt institūcijas nosaukumu, reģistrācijas numuru, priekšlikumu sniegšanas datumu un kontaktinformāciju, bet fiziskām personām – vārdu, uzvārdu, adresi un priekšlikumu sniegšanas datumu. Anonīmi iesniegumi netiks ņemti vērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI