DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

LOSP: Aizsardzības ministrija veicina Latvijas ražotāju lauksaimniecības produkcijas īpatsvaru iepirkumos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Neskatoties uz negatīvajām ziņām publiskajā telpā, attiecībā par Aizsardzības ministrijas iepirkumu sistēmu, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) ir gandarīta par sadarbību un šobrīd vienīgo valsts un pašvaldības institūciju, kura 2016.gadā atsaucās LOSP un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) aicinājumam, publiskajos iepirkumos pēc iespējas vairāk iepirkt Latvijas ražotāju lauksaimniecības produkciju.

2016.gada 30.novembrī, Aizsardzības ministrijā tika parakstīta vienošanos par sadarbību, lai veicinātu Nacionālo bruņoto spēku nepārtrauktu apgādi ar augstākās kvalitātes un vides standartiem atbilstošu lauksaimniecības un pārtikas nozares produkciju, vienlaicīgi sekmējot nacionālās tautsaimniecības attīstību. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis jau toreiz uzsvēra, ka šāda vienošanās iniciēta un tapusi ar mērķi pēc iespējas plašāk izmantot Latvijas lauksaimniecības produktu ražotāju un pārtikas pārstrādātāju produkciju Nacionālo bruņoto spēku apgādei. Noslēgtās vienošanās ietvaros vietējie zemnieki un pārtikas pārstrādātāji ir realizējuši vai ir pretendenti uz piegādēm. Piena un piena produktu kategorijā piegādātāji ir AS Tukuma piens un AS Rīgas Piena kombināts. Tāpat starp līgumslēdzējiem ir arī AS “Rankas piens” un PKS “Straupe”, SIA Elpa, Food Union un Rīgas Piensaimnieks. Gaļas kategorijā produkcija tiek piegādāta no tādiem uzņēmumiem, kā Rēzeknes gaļas kombināts, “Gaļsaimnieks”, SIA “Biomeat”. Maizes iepirkumā patreiz darbojas Hanzas maiznīca. Dārzeņu kategorijā kā piegādātāji ir zemnieki no ZS “Brūveri Agro”, SIA “Dambrati”, ZS “Snella”, SIA “Dimdiņi”, ZS “Pakalni”, SIA “Galiņi”,” “Baltijas dārzeņi”.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: “Vienošanās paredz, ka to parakstījušās puses veiks konsultācijas par aktuālākajām aizsardzības nozares vajadzībām pārtikas nodrošinājuma jomā, kā arī biedrības LOSP un LPUF pārstāvēto komersantu iespējām piedalīties šo vajadzību nodrošināšanā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto. Arī situācijā, ko atsevišķi zemnieki risina izmantojot publisko telpu, LOSP ir risinājis, komunicējot ar Aizsardzības ministriju, un šobrīd konkrētais iepirkums ir pārtraukts, lai precizētu iepērkamo dārzeņu sortimentus, kurus apvienot vienā lotē. Mums tikšanās ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) notiek regulāri, un nākamo tikšanās reizi esam jau nolikuši septembrī.”

LOSP ģenerāldirektors Guntis Vilnītis: ”Ir svarīgi, ka mums ir iedibināts un pamazām attīstās labs konsultāciju mehānisms, kura ietvaros kopā ar vietējiem ražotājiem un pārstrādātājiem varam visos vajadzīgajos līmeņos meklēt un arī atrast Latvijas produktam labāko ceļu uz NBS vai Latvijā dienošo sabiedroto galdu, cita starpā panākot to, ka piedāvātā produkta cenas īpatsvars iepirkumu vērtējumā var nebūt lielāks, kā 40%. Tas protams nekādā gadījumā pilnībā neizslēdz visuresošo cilvēcisku kļūdu rašanās iespēju, taču tieši tādēļ jau mums ir iespēja vienam otru laicīgi savstarpēji informēt par konstatētajām nepilnībām, lai tās varam koriģēt abpusēji pieņemamā veidā. Mēs ļoti ceram, ka šādas iespējas izmantos arī Zemnieku Saeima vai atsevišķas tās pārstāvētās saimniecības.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI