DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Preiļu Galvenajā bibliotēkā tiek atklāta ceļojošā skolēnu zīmējumu un domrakstu izstāde “Mana Satversme”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 6. augustā, Satversmes tiesas padomnieks Kristaps Tamužs un Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Vilhelmīne Jakimova atklāja Satversmes tiesas organizētā skolēnu zīmējumu un domrakstu konkursa “Mana Satversme” ceļojošo izstādi. Skolēnu darbi ikvienam interesentam būs apskatāmi Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā no 6. līdz 31. augustam.

Pasākumu atklājot, Vilhelmīna Jakimova uzsvēra, ka konkurss ir parādījis bērnu krāsaino un gaišo redzējumu uz pasauli un Satversmi. Īpaši bieži darbos redzami simboli, jēdzieni un saukļi.

Kristaps Tamužs savā uzrunā vērsa uzmanību, ka, viņaprāt, Satversmes tiesai ir divas misijas. Satversmes tiesai ir ne tikai pamatuzdevums – spriest tiesu, bet arī papildu uzdevums – sniegt savu ieguldījumu sabiedrības izglītošanā par Satversmi un Satversmes tiesas darbu. Viņš norādīja, ka par zīmējumu un domrakstu konkursa mērķauditoriju tika izraudzīta skolu jaunatne ar domu aicināt ikvienu jaunieti izdomāties par Satversmē ietvertajām vērtībām un to nozīmīgumu Latvijas kā tiesiskas demokrātiskas valsts attīstībā. Viņš uzsvēra, ka svarīgi mudināt jauniešus domāt par valsti, tās šodienu un nākotni, jo tieši viņi turpinās šīs valsts ceļu. Kristaps Tamužs savā uzrunā izteica domu – ja jaunā paaudze veidos personīgās vērtības atbilstoši Satversmei, tad nākotnē Latvijā konstitucionālas problēmas neradīsies.

Aplūkojot zīmējumus, Kristaps Tamužs izcēla divus simbolus – koku un lietussargu –, kas lietoti bērnu zīmējumos un labi atspoguļo Satversmes būtību. Viņš teica, ka uz Satversmi var raudzīties kā uz koku, kura zari simbolizē valsts darbības un funkcionēšanas pamatnoteikumus, kā arī visu būtisko, kas izriet no Satversmes un veido mūsu valsti. Savukārt par lietussarga simbolu Kristaps Tamužs teica, ka Satversme patiesi ir uzskatāma par mūsu aizsargu, tā nosaka konkrētu darbību ietvaru, novēršot patvaļu valsts varas atzaros, nodrošinot to līdzsvaru un atsvaru, kā arī nosakot un aizsargājot cilvēku pamattiesības. Viņš norādīja, ka Satversme padara pamattiesības pieejamas ikvienam cilvēkam, bet Satversmes tiesa uzdevums ir lūkoties, lai šīs pamattiesības būtu ne tikai pieejamas, bet arī reāli īstenojamas.

Atklāšanas noslēgumā savu uzrunu teica arī Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda. Viņa uzsvēra, ka Satversmes tiesas darbs ar skolu jaunatni un veiktās aktivitātes sabiedrības izglītošanas nolūkos ir vērtīgs un nozīmīgs. Viņa atzinīgi novērtēja, ka ar zīmējumu un domrakstu starpniecību ir iespējams mudināt jauniešus izprast Satversmi un parādīt savu redzējumu par to.

Foto no atklāšanas pieejams šeit.

Vairāk informācija par konkursu pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI