DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. augustā, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Latvijas, Moldovas un Gruzijas partnerības stiprināšana un pieredzes apmaiņa līdzsvarotai un ilgtspējīgai teritoriju attīstībai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ir uzsākts biedrības “Latvijas Lauku forums” (LLF) projekts «Atbalsts Moldovas un Gruzijas reģionu izaugsmei, sekmējot iedzīvotāju līdzdalību un stiprinot, reģionālā un vietējā pārvaldes līmeņa attīstības plānošanas un īstenošanas kapacitāti», kas tiek īstenots ciešā sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Zemkopības ministriju, vietējām rīcības grupām, pašvaldībām un plānošanas reģioniem Latvijā. Projekta sadarbības partneri ir biedrība “Pro Cooperare Regionala” (ProCoRe) Moldovā, Moldovas Reģionālās attīstības, vides aizsardzības un lauksaimniecības  ministrija, Moldovas reģionālās attīstības aģentūras un Adžārijas Lauksaimniecības ministrija Gruzijā.

Projekta mērķis ir veicināt Moldovas un Gruzijas reģionu līdzsvarotu un ilgtspējīgu attīstību, sekmējot kvalitatīvu nacionālā līmeņa attīstības plānošanas dokumentu īstenošanu reģionālās un lauku attīstības jomā un sasaisti ar vietēja līmeņa praksēm, pārņemot Eiropas Savienības valstu labo pieredzi eirointegrācijas procesa veiksmīgai norisei. Īpaša uzmanība tiks veltīta publiskās pārvaldes attīstībai un spēju stiprināšanai un demokrātiskās līdzdalības veicināšanai lēmumu pieņemšanā.

Projekta ietvaros notiks divas Latvijas ekspertu vizītes Moldovā. Pirmās vizītes mērķis ir apmeklēt Moldovas reģionālās attīstības aģentūras un izvērtēt izvirzītos problēmjautājumus un organizēt sabiedrības līdzdalības aktivitātes, diskutējot par iespējamiem attīstības virzieniem un nepieciešamajām rīcībām, lai sadarbībā ar Latvijas un Moldovas ekspertiem izstrādātu rekomendācijas Moldovas reģionu ilgtspējīgai attīstībai, kuras tiks apspriestas un papildinātas Latvijas ekspertu otrās vizītes laikā Moldovā. Latvijas eksperti dosies arī vizītē uz Gruziju, lai novērtētu situāciju mazo un vidējo uzņēmēju atbalsta sistēmai, ko nodrošina Adžārijas Lauksaimniecības ministrija un Biznesa inkubators, kā arī sniegtu metodisku atbalstu uzņēmējiem un atbalsta nodrošinātājiem. Ir paredzēts uzņemt Latvijā Moldovas un Gruzijas pārstāvjus pieredzes apmaiņas veicināšanai. Latvijas eksperti uz Moldovas Glodjani rajona piemēra sagatavos Glodjani vietējās rīcības grupas attīstības stratēģiju, kā arī rekomendācijas Glodjani rajona attīstības stratēģijas pilnveidošanai, lai nodrošinātu kompetenču sadalījumu starp vietējās rīcības grupas un publiskā sektora (valsts, pašvaldības) plānošanas dokumentos iekļaujamajiem pasākumiem un plānoto pasākumu sinerģiju visa veida investīciju mērķtiecīgai un koordinētai veikšanai.

2014.gadā aizsāktā Latvijas - Moldovas partnerība Moldovas Ziemeļu reģiona attīstībai ir veicinājusi kvalitatīvu pieredzes apmaiņu starp dažāda līmeņa organizācijām gan valstiskajā, gan nevalstiskajā sektorā. Šī projekta īstenošana sekmēs iepriekšējo LLF un VARAM īstenoto projektu pēctecību Moldovā, veicinot Moldovas reģionu līdzsvarotu un ilgtspējīgu attīstību, koordinējot un stiprinot jau esošo sadarbību. Tāpat tiks padziļināta līdzšinējā sadarbība ar Gruziju, strādājot pie piekrastes mazo un vidējo uzņēmēju atbalstošas vides veidošanas, nodrošinot metodisku atbalstu.

Viens no projekta stūrakmeņiem ir LEADER pieejas kvalitatīvas īstenošanas uzsākšana Moldovā un Gruzijā, kā arī kapacitātes stiprināšana un izpratnes padziļināšana visu līmeņu valstisko un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem par integrēto un iekļaujošo attīstības plānošanu un īstenošanu.

Latvijas pieredze jau vairāk kā desmit gadus strādājot pie lauku teritoriju attīstības, veidojot vietējās publiskās-privātās partnerības jeb vietējās rīcības grupas (VRG), izmantojot LEADER pieeju, var kalpot par iedvesmojošu piemēru Moldovas un Gruzijas reģioniem, efektīvi īstenojot reģionu attīstības stratēģijas, kā arī identificējot tajās nepieciešamos pilnveidojumus. Tāpat Latvijā pastāvošā reģionālās attīstības plānošanas prakse, normatīvie akti un metodika, kas ļauj veidot ilgtspējīgu teritorijas attīstību, efektīvi izmantojot esošos resursus un piesaistot investīcijas, ļaus pārņemt labo praksi efektīvai reģionu attīstībai Moldovā un Gruzijā. Tāpat Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts var dalīties ar vērtīgu pieredzi eirointegrācijas procesos.

Īstenotās starpvalstu sadarbības aktivitātes veicina Latvijas attīstības sadarbības politikas mērķu sasniegšanu, stiprinot Latvijas kā divpusējā donora lomu, veicinot sabiedrības izpratni un atbalstu attīstības sadarbībai, ka arī sekmējot Latvijas darbu starptautisko attīstības mērķu sasniegšanā un starptautisko saistību izpildē. Līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā 2004. gadā Latvija no palīdzības saņēmējas ir kļuvusi par donorvalsti, pildot uzņemtās starptautiskās saistības globālās attīstības veicināšanā un atbalsta sniegšanā attīstības valstīm. Vienlaikus attīstības sadarbība nav vienvirziena – Latvija nav tikai devēja, bet arī ieguvēja, sadarbības procesā iegūstot ne tikai pieredzi un zināšanas, bet arī jaunas prasmes attīstības turpmākai veicināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI