DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Lemj par iesaistīšanos pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējuma procedūrā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jelgavas novada domes deputāti 25.jūlija domes sēdē atbalstīja lēmumprojektu, kas aicina Vides pārraudzības valsts birojam pieprasīt Lietuvas Republikas Vides ministrijai veikt pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējumu kooperatīvās sabiedrības “Alsiai paukštynas” Žučiai ciemā, Žagares pagastā, Jonišķu rajonā plānotajai darbībai. Uzņēmums 400 metru attālumā no Jelgavas novada administratīvās teritorijas – Vilces pagasta robežas - ieplānojis būvēt vistu fermu, kurā audzēs 84 000 broileru.

Jelgavas novada pašvaldība jūnijā saņēma vēstuli no Vides pārraudzības valsts biroja, kurā tika paziņots, ka Latvija, atbilstoši 1991.gada Espo konvencijas “Par ietekmes uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā” prasībām, saņēmusi no Lietuvas Republikas oficiālu paziņojumu par divām plānotajām darbībām Lietuvā, netālu no Latvijas Republikas robežas, ar lūgumu sniegt viedokli par iesaistīšanos ietekmes uz vidi novērtējuma procedūrā.

Saskaņā ar Lietuvas Vides ministrijas  sniegto informāciju zināms, ka netālu no Latvijas robežas jaunu vistu kūts celtniecību  iecerējis veikt ne vien uzņēmums “Alsiai paukštynas”, bet arī SIA “Žiuriai”. Otrs uzņēmums vistu fermu plāno būvēt Aleksandravas ciemā, Žagares pagastā, Jonišķu rajonā, tas ir aptuveni 0,2 km attālumā no Tērvetes novada pašvaldības administratīvās teritorijas. Savstarpējais attālums starp plānotājām darbībām Latvijas pierobežā būtu aptuveni 13 km.

Abi uzņēmumi savos iesniegumos detalizēti snieguši informāciju gan par vistu audzēšanas procesiem, gan par tehniskajiem risinājumiem saimniecības uzturēšanā. Uzņēmumi arī veikuši sākotnējo ietekmes uz vidi novērtējumu, kas apliecina, ka viņu plānotās darbības negatīvi neietekmēs apkārtējo vidi.

“Jaunas uzņēmējdarbības iecere ir apsveicama, mēs nevēlamies apzināti kavēt uzņēmēju  plānus, bet tomēr saprotam, ka mājputnu turēšana neizslēdz, piemēram, smaku iespējamību, un, tā kā būve atradīsies vien pāris simtus metru no mūsu robežas, ierosinām veikt pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru. Gan Jelgavas novada pašvaldība, gan Tērvetes novada pašvaldība, kā arī Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālā vides pārvalde esam vienisprātis, ka, lai iepazītos ar detalizētu informāciju, tomēr nepietiek ar sākotnējo ietekmes uz vidi novērtējumu, ko uzņēmēji jau ir veikuši. Sākotnējais novērtējums ir virspusējs, tas neietver padziļinātus aprēķinus ne par smakas koncentrāciju, ne trokšņa daudzumu utt. Mēs vēlamies, lai Latvija pieprasa Lietuvai veikt pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru. Šāds novērtējums noteiktu arī par pienākumu uzņēmumiem veikt sabiedrisko apspriešanu, kurā mēs būtu tiesīgi piedalīties un izteikt savus iebildumus vai ieteikumus. Sabiedriskās apspriešanas rezultāti ļautu arī korekti uzzināt gan Latvijas, gan Lietuvas iedzīvotāju viedokli šajā jautājumā,” skaidro Jelgavas novada pašvaldības vides aizsardzības speciāliste Dace Gražule.

Katrā vistu fermā plānots audzēt 84 000 broilerus. Uzņēmumi norāda, ka plānotajos objektos neveiks konkrēta produkta ražošanu, bet gan nodarbosies ar putnu audzēšanu, lai tos pēc tam pārdotu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI