DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Ganas ārlietu ministri vienojas par sadarbības stiprināšanu ekonomikā, izglītībā, informācijas tehnoloģijās un vides attīstības jautājumos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 20. jūlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Ganas Republikas ārlietu un reģionālās integrācijas ministri Šērliju Ajorkoru-Botčveju (Shirley Ayorkor Botchwey), kura apmeklēja Latviju darba vizītē.

Tikšanās laikā ministri apsprieda Latvijas un Ganas divpusējo attiecību aktualitātes, īpašu uzmanību pievēršot sadarbībai ekonomikas, tirdzniecības, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju, kā arī izglītības un zinātnes jomās. Ministri vienojās par nepieciešamību paplašināt valstu līgumtiesisko bāzi, lai veicinātu studentu un akadēmiskā personāla apmaiņu, kā arī atvieglotu starpvalstu tirdzniecību un pieredzes apmaiņu abpusēji interesējošās: pārtikas un ķīmiskā rūpniecība, valsts pārvaldei pielāgoti elektroniskie risinājumi, lauksaimniecības digitalizēšana, mežniecība un vides attīstība.

E. Rinkēvičs apsveica Ganu ar ASV kompānijas Google nesen izziņotajiem plāniem par mākslīgā intelekta centra atvēršanu Ganas galvaspilsētā Akrā, vienlaikus norādot uz iespējām sadarboties informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā. Puses apsprieda arī nepieciešamību izzināt potenciālu sadarbībai aviācijas un tūrisma jomās.

Ministri pārrunāja arī Latvijas un Ganas sadarbību reģionālajos formātos - gan sadarbību Apvienoto Nāciju Organizācijā un Ganas-Eiropas Savienības attiecības, gan Āfrikas Savienības un ES attiecību aktualitātes. Tika skarti arī jautājumi saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no ES, Ķīnas pieaugošā loma Āfrikas kontinentā un Ganas ekonomiskās saites ar Ķīnu un Indiju.  Puses vienojās turpināt augsta līmeņa vizīšu apmaiņu un veicināt politisko dialogu.

Vizītes laikā 19. un 20. jūlijā Ganas ārlietu ministre tikās arī ar Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Ēriku Eglīti, Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedru Rihardu Kolu, kā arī Saeimas deputātiem Andri Morozovu un Veiko Spolīti.

Gana ir viens no Latvijas lielākajiem tirdzniecības partneriem Rietumāfrikā, un Ganas ārlietu un reģionālās integrācijas ministri darba vizītē pavadīja arī uzņēmēju delegācija, kas piedalījās Latvijas-Ganas biznesa forumā. Sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru organizētajā biznesa forumā bija vērojama Latvijas uzņēmēju interese par Ganas tirgu. Uzņēmēju delegācija tikās arī ar izglītības sektora pārstāvjiem un viesojās vairākos farmācijas un IKT uzņēmumos.

Ganas delegācija tikās arī ar Latvijas nevalstiskās organizācijas “Zaļā brīvība” pārstāvjiem, kuri īsteno sociālās uzņēmējdarbības projektu Ganā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI