DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kuldīgas novada pašvaldība
Ineta Zvirbule, Nekustamo īpašumu nodaļas nekustamo īpašumu speciāliste
20. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Unikāla iespēja iepazīt seno amatu prasmes Kuldīgas Rātslaukumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kuldīgas Rātslaukumā sestdien, 21. jūlijā, no 10.00 līdz 18.00, notiks nebijis pasākums “Senais amatu placis”, kurā ikvienam būs unikāla iespēja iepazīties ar aizmirstām, bet ļoti noderīgām amatu prasmēm, piemēram, izgatavot īpašu ķieģeli – identisku tiem, no kā būvēts senais ķieģeļu tilts pār Ventu.

Pasākumā piedalīsies vairāki amatnieki, kuri mūsdienās izmanto senās tehnoloģijas, radot vienreizējus un neatkārtojamus produktus.

Amatnieks Guntis Niedoliņš Kurzemē pazīstams kā izcils kokļu meistars un viņš rādīs šī senā mūzikas instrumenta izgatavošanas prasmes, bet kokli spēlēs Dace Nasteviča. Kokles varēs arī iegādāties.

Mālotāja Madara Bartkeviča, kuras izstāde “paSaules dvēsele” skatāma Kuldīgas vecajā rātsnamā, rādīs, kā salipināt māla traukus paša spēkiem, neizmantojot podnieka virpu.

Kuldīgas juvelieris Uldis Melbergs piedāvās izgatavot rotas, bet audēji no Padures un tautas lietišķās mākslas studijas “Varavīksne” apmācīs aušanas prasmē uz mazajām stellēm. Savukārt ar ļoti vienkāršu metodi būs iespēja uzcelot tautisku jostu vai prievīti.

Seno laiku maizes riku varēsiet apziest ar pēc sentēvu metodēm paštaisītu sviestu. Gudrībās, kā vienkārši pagatavot gardu sviestu, dalīsies zemnieku saimniecība “Bērziņi” no Jūrkalnes, kuri cep savu maizīti īstā malkas krāsnī un sviestu darina no īsta lauku piena.

Agrākos laikos cilvēki ziemas vakarus pavadīja, spēlējot galda spēles, kas darinātas pašu spēkiem. Tad nu SIA “Niedru Lija” no Jaunpils izstāstīs un parādīs, kā izgatavot šādas koka spēles.

Absolūts jaunums ir piedāvātā iespēja katram izgatavot savas dzimtas ģerboni un ķieģeļu darināšanas darbnīca! Sadarbībā ar uzņēmuma “Lode” meistaru Eduardu Ivanovs, kurš savām rokām darinājis ķieģeļus Kuldīgas vecajam tiltam pār Ventu tā restaurācijas laikā, ikviens varēs izliet savu īpašo ķieģeļi, kas ir analogs vēsturiskajā tiltā iebūvētajiem.

Seno amatu meistaru knifus ikviens varēs izzināt, pašiem izmēģinot spēkus, darinot šos oriģinālos produktus.

Pasākums tiek organizēts projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” (HANSA) ietvaros.

Projekts HANSA tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020.gadam  atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. To īsteno 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas  partneri, no 2015.gada oktobra līdz 2018.gada decembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI