DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija iepazīstina ANO dalībvalstis ar paveikto Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2018. gada 9.-18. jūlijam ANO Ņujorkā notiek Augsta līmeņa ilgtspējīgas attīstības politikas ikgadējs forums.

17. jūlijā Latvija prezentēja sasniegto Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā.  Ministru prezidenta biedrs un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens iepazīstināja klātesošos ar Latvijas pieredzi un panākumiem, veicinot inovatīvu un eko-efektīvu tautsaimniecību, kā arī iespēju un ienākumu vienlīdzību. Savukārt biedrības “Latvijas Platformas attīstības sadarbībai” vadītāja Inese Vaivare prezentēja nevalstiskā sektora un iedzīvotāju ieguldījumu Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā, kā arī uzsvēra, ka progresu var panākt, tikai sadarbojoties visām pusēm. Šī bija pirmā reize, kad Latvija uzstājās ar prezentāciju šajā formātā. Latvijas pārstāvji piedalījās arī ANO vispārējās debatēs par ilgtspējīgas attīstības jautājumiem, akcentējot Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanas iespējas un izaicinājumus nacionālā un globālā līmenī.

18.jūlijā Latvija ar pastāvīgās pārstāvniecības ANO atbalstu sadarbībā ar Igauniju, Slovēniju, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteju (EESC) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD) organizē tematisko pasākumu par aprites ekonomikas veicināšanu. Pasākuma mērķis ir dalīties ar labās prakses piemēriem par “zaļā iepirkuma” ieviešanu, digitālajiem risinājumiem aprites ekonomikas veicināšanai, kā arī aprites ekonomikas pārvaldību pilsētās.

Latvijas paveiktais ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanā atzīts arī starptautiski – šī gada Globālajā ziņojumā par Ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu (SDG Index Report 2018 - http://www.sdgindex.org/reports/2018/) Latvija ierindojas 27.vietā, gada laikā pakāpjoties par piecām vietām.

Informācijai

ANO Ģenerālā asambleja 2015.gadā pieņēma Dienaskārtību 2030 ilgtspējīgai attīstībai - globālu vienošanos nabadzības izskaušanai un ilgtspējīgas attīstības veicināšanai līdz 2030. gadam. Vienošanās nosaka 17 Ilgtspējīgas attīstības mērķus un 169 apakšmērķus, kas aptver vides, sociālo un ekonomiskās attīstības dimensijas. ANO Augsta līmeņa ilgtspējīgas attīstības forums pārskata un izvērtē Dienaskārtības 2030 īstenošanu. Foruma laikā ANO dalībvalstis brīvprātīgi prezentē to progresu Dienaskārtības 2030 īstenošanā. 2018.gada maijā Latvijas valdība apstiprināja nacionālo ziņojumu par ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanu. Ziņojums ir pieejams: https://www.pkc.gov.lv/lv/LV-zinojums-ANO.

Latvija kā valsts ar augstiem attīstības rādītājiem sadarbojas Eiropas Savienības līmenī un divpusēji ar citām valstīm, lai veicinātu ilgtspējīgu attīstību pasaulē. Latvijas Oficiālās attīstības palīdzības (OAP) apjoms 2016. gadā bija 0,11 % no Nacionālā kopienākuma (NKI). Mērķis ir sasniegt 0,17 % 2020. gadā un 0,33 % – 2030. gadā, tādējādi pildot Latvijas kā ANO un ES dalībvalsts apņemšanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI