DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: ES ir jāatbalsta Austrumu partnerības valstis, kas veic konkrētas reformas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 16. jūlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Briselē piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē, kuras laikā ministri pārrunāja Austrumu partnerības 2017. gada samitā apstiprinātā “2020 Dokumenta” ieviešanu, gatavojoties ES un Austrumu partnerības ārlietu ministru sanāksmei rudenī.

Diskusijā par Austrumu partnerību, E.Rinkēvičs pauda nostāju, ka šī politika ir jāsaglabā kā vienota ES ārpolitikas prioritāte. “Nākamgad mēs atzīmēsim Austrumu partnerības desmit gadus, tāpēc būtu jāpieņem stratēģisks redzējums arī par Eiropas Savienības Austrumu partnerības politiku nākamajiem desmit gadiem. Nevajadzētu uzgriezt muguru partnervalstīm tikai tāpēc, ka reformas netiek veiktas pietiekami ātri. Ir jāsaprot, ka Austrumu partnerības valstis mēdz atrasties zināmos politiska un ekonomiska spiediena apstākļos. Mums ir jāatbalsta partneri, kas izvēlas Eiropas ceļu un vērtības, un mums ir skaidri jāuzsver, ka atbalstām konkrētus reformu procesus, nevis konkrētas Austrumu partnerības valstu valdības. Ir īpaši jāīsteno individuāla pieeja ar tām Austrumu partnerības valstīm, ar kurām ir noslēgti Asociācijas līgumi. Tāpat ir būtiski stiprināt sektorālo sadarbību,” pauda E.Rinkēvičs.

Ministrs uzsvēra nepieciešamību diskusijā par ES daudzgadu budžetu izcelt Austrumu partnerības politiku kā atsevišķu budžeta instrumentu, lai tas būtu skaidrs ES signāls kaimiņpolitikas atbalstam.

Tāpat notika diskusija par situāciju Lībijā - migrācijas jautājumiem, politiskajām un ekonomiskajām aktualitātēm, kā arī tika pārrunāti 29. maija Parīzes konferences rezultāti.

Informācijai:

Ārlietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī. Ārlietu padomi vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni (Federica Mogherini).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI