DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Uzziedējusi alojlapu juka LU Botāniskajā dārzā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LU Botāniskajā dārzā uzziedējusi alojlapu juka Yucca aloifolia. Jukas ir izplatīti telpaugi, taču mājas apstākļos tās zied reti. Jukām raksturīgi iespaidīga izmēra balti ziedi, kas vizuāli atgādina liela izmēra maijpuķīšu ķekaru. Ziedošā juka apskatāma LU Botāniskā dārza Acāliju siltumnīcā.

LU Botāniskajā dārzā ziedus vērusi alojlapu juka Yucca aloifolia. Alojlapu juka zied iespaidīgiem, baltiem ziediem, kas pēc formas vizuāli atgādina maijpuķītes. Lai gan jukas ir ļoti izplatīti telpaugi, mājas apstākļos tās zied ļoti reti. Ziedošo juku šobrīd iespējams aplūkot LU Botāniskā dārza Acāliju siltumnīcā – nenokavē!

Savvaļā alojlapu jukas sastopamas Ziemeļamerikā tropu un subtropu joslas sausajos apgabalos. Tās naturalizējušās arī Argentīnā, Urugvajā, Itālijā, Dienvidāfrikā un citviet. Smailo lapu dēļ alojlapu juku mēdz dēvēt arī par “spāņu durkli”.

Kopumā pasaulē zināmas 49 dažādas juku sugas un 24 pasugas. Visas juku sugas galvenokārt aug sausos un kalnainos reģionos, prērijās un krūmājos. Laika gaitā jukas ir kļuvušas par ļoti izplatītiem telpaugiem, jo tās labi pacieš dzīvokļiem raksturīgo sauso gaisu, kā arī ir izturīgas pret kaitēkļiem un mazprasīgas pret kopšanu. Cilvēki, kas augu pasaulē orientējas mazāk, jukas bieži vien kļūdaini mēdz dēvēt par palmām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI