DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Bergmanis: Latvija ir gatava nākotnē turpināt aizsardzības budžeta palielināšanu arī virs 2% no iekšzemes kopprodukta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 11. līdz 12.jūlijam, Briselē, NATO samita laikā NATO valstu un valdību vadītāji apliecināja alianses vienotību un apņēmību stiprināt kolektīvo aizsardzību. To skaidri pierāda arī diskusijas un pieņemtie lēmumi par straujāku virzību uz aizsardzības budžetu pieaugumu.

“Briseles samits turpina un pastiprina Velsas un Varšavas samitā nolemto. NATO kļūst stiprāka,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. “Samita laikā pieņēmām būtiskus lēmumus, kas ir īpaši nozīmīgi mūsu reģionam, piemēram, lēmumu par Daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” štāba izveidi Ādažu bāzē. Tāpat arī būtiski lēmumi pieņemti attiecībā uz papildspēku nosūtīšanas mehānismiem un spēku reaģēšanas palielināšanu.”

“NATO samita laikā tika pieņemts lēmums turpināt stiprināt aizsardzības un atturēšanas pasākumus. Daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu valstis skaidri apliecināja apņemšanos nodrošināt ilgtermiņa klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā,” uzsver aizsardzības ministrs. “Kanādas vadītā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā stiprina mūsu drošību un veicina Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto bruņoto spēku sadarbību.”

NATO samita laikā aizsardzības ministrs apliecināja, ka apzinoties ģeopolitisko situāciju un drošības izaicinājumus, Latvija ir gatava nākotnē turpināt aizsardzības budžeta palielināšanu arī virs 2% no iekšzemes kopprodukta, ja tāda nepieciešamība rastos.

Jau ziņots, Latvija ir viena no nedaudzajām NATO dalībvalstīm, kas sasniegušas 2% no iekšzemes kopprodukta valsts aizsardzībai. Latvijas aizsardzības budžets 2018.gadā ir 576,34 miljoni eiro, kas ir par 126,8 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

2016.gadā aizsardzības nozares budžetu veidoja 1,4% no iekšzemes kopprodukta, bet 2017.gadā – 1,7%. Sākot ar 2018.gadu Latvijas aizsardzības budžets ir  2% iekšzemes kopprodukta, ko Latvija ir apņēmusies saglabāt arī turpmākajos gados.

2014.gadā, NATO samitā Velsā, NATO valstu un valdību vadītāji apņēmās aizsardzībai atvēlēt 2% no iekšzemes kopprodukta.

NATO Velsas samita deklarācija pieejama šeit: https://www.nato.int/cps/ic/natohq/official_texts_112964.htm

Pārskats par NATO dalībvalstu aizsardzības budžetiem pieejams šeit: https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49198.htm

Jau ziņots, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš no 11.līdz 12.jūlijam piedalās NATO samitā Briselē, Beļģijas Karalistē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI