DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Sanita Osipova augstākā līmeņa diskusijā par vienlīdzīgu pieeju tiesiskumam: cieņa pret tiesu ir cieņa pret tiesisku valsti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 6. jūlijā, Satversmes tiesas priekšsēdētājas vietniece Sanita Osipova piedalījās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (turpmākOECD), Tiesu administrācijas un Tieslietu ministrijas organizētajā augstākā līmeņa diskusijā par vienlīdzīgu pieeju tiesiskumam. Diskusiju atklāja OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija (Angel Gurria) un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Sanita Osipova savā uzrunā vērsa uzmanību, ka tiesības uz taisnīgu tiesu un tiesības uz pieeju tiesai ir fundamentālas tiesības, tās ir personas vissvarīgākās tiesības, jo to esamība dod iespēju pilnvērtīgi baudīt citas personai piešķirtās tiesības.

Viņa norādīja, ka, veidojot pieeju tiesai, svarīgs ir ne tikai normatīvais regulējums, bet arī tas, kā strādā tiesneši. Sanita Osipova uzsvēra, ka tiesa nav pakalpojuma sniegšana, bet gan taisnīguma atjaunošana. Tāpēc tiesai ir jāsaglabā individuāla pieeja katrai lietai, jo tiesas procesa mērķis ir taisnīgs risinājums.

Sanita Osipova uzsvēra: “Cieņa pret tiesu ir cieņa pret tiesisku valsti. Tas ir jāsaprot gan sabiedrībai, gan pārējām divām valsts varām. Tiesas neatkarība nav tiesas patvaļa, bet gan instruments tiesas rokās, lai garantētu taisnīgumu sabiedrībā.”

Savas uzrunas noslēgumā Sanita Osipova OECD ģenerālsekretāram Anhelam Gurijam pasniedza Satversmes tiesas nozīmīgāko spriedumu krājumu, kurā apkopoti svarīgākie Satversmes tiesas pieņemtie un pasludinātie spriedumi 20 pastāvēšanas gados.

Augstākā līmeņa diskusija bija noslēdzošā diskusija divu dienu starptautiskās diskusijas “Vienlīdzīga pieeja tiesiskumam” ietvaros, kas no 5. līdz 6. jūlijam norisinājās Melngalvju namā, Rīgā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI