DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ministru prezidents: Kanādas lēmums turpināt pildīt NATO ietvarnācijas pienākumus Latvijā ir labākā dāvana valsts simtgadē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Māris Kučinskis otrdien, 10. jūlijā, Rīgā tikās ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo (Justin Trudeau).

Tikšanās laikā tika apspriesta abu valstu sadarbība, īpašu uzmanību veltot drošības stiprināšanai un ekonomikas attīstības jautājumiem. Kanāda ir nozīmīgs Latvijas sadarbības partneris gan divpusēji, gan arī Transatlantiskās partnerības ietvaros. Pēdējo gadu laikā būtiski pieaugusi vizīšu intensitāte gan valdības, gan parlamentārā līmenī, gan arī dažādu ekspertu līmenī.

M. Kučinskis augstu novērtēja Kanādas un tās militārpersonu ieguldījumu NATO ietvarnācijas pienākumu pildīšanā Latvijā - tas ir spēcīgs signāls atturēšanai un solidaritātei. Uzturoties vizītē Rīgā, Kanādas premjers apstiprināja, ka Kanāda turpinās pildīt NATO ietvarnācijas pienākumus Latvijā, pagarinot šo termiņu uz nākamajiem četriem gadiem.

“Kanādas lēmums turpināt pildīt NATO ietvarnācijas pienākumus Latvijā, pagarinot šo termiņu, ir labākā dāvana Latvijas simtgadē – ir svarīgi, lai cilvēki zinātu, ka valsts, kurā viņi dzīvo, ir droša,” tā M. Kučinskis.

Runājot par gaidāmo NATO samitu, tika norādīts, ka tajā jāturpina Velsas un Varšavas lēmumu ieviešana un jāizvirza precīzi tālāki uzdevumi. Ministru prezidents uzsvēra, ka turpmākajai NATO klātbūtnei reģionā ir nepieciešami lēmumi par jūras un gaisa spēku atbalstu. Viņš pauda gandarījumu, ka ES–NATO sadarbība ir viens no centrālajiem NATO samita darba kārtības jautājumiem, īpaši akcentējot militārās mobilitātes jomu.

“Atbalstām NATO politiku attiecībās ar Krieviju – nav pamata pret Krieviju būt pretimnākošiem, kamēr tā nemaina uzvedību,” akcentēja M. Kučinskis.

Abas puses bija vienisprātis, ka ir jāturpina darbs drošības stiprināšanā, kiberaizsardzības un mākslīgā intelekta jomās.

Latvija iestājas par kopīgu, stratēģisku un izlēmīgu ES un NATO rīcību cīņā ar dezinformāciju. Tādējādi pozitīvi tiek novērtēts Kanādas lēmums pievienoties NATO StratCom izcilības centram.

“Apzināmies oktobra Saeimas vēlēšanām radītos dezinformācijas draudus. Strādājam kopā ar NVO un medijiem, lai ātri un efektīvi novērstu un atspēkotu Krievijas radītos draudus, kā arī nepieļautu iejaukšanos vēlēšanu procesos,” sacīja Ministru prezidents.

Runājot par ekonomikas attīstības jautājumiem, M. Kučinskis norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) – Kanādas Visaptverošajam ekonomikas un tirdzniecības nolīgumam (CETA) ir ģeopolitiska un ekonomiska nozīme mūsu valstu attiecībās.  Dž. Trudo uzteica faktu, ka tieši Latvija bija pirmā ES valsts, kas ratificēja šo līgumu. Ministru prezidents atzīmēja, ka Latvijas uzņēmēji jau šobrīd var izmantot līguma priekšrocības – jaunas eksporta iespējas, uzlabotus tirgus piekļuves noteikumus, samazinātas tirdzniecības barjeras, pieeju valsts iepirkumu tirgum, kā arī vieglākas administratīvās procedūras eksportējot preces un pakalpojumus.

“Kopš nolīguma noslēgšanas mūsu valstu savstarpējās tirdzniecības apgrozījums ir pakāpeniski palielinājies. Tirdzniecības statistiku arī būtiski ietekmēja nacionālās aviokompānijas “Air Baltic” un “Bombardier” darījums,” tā M. Kučinskis.

Kanādas uzņēmēju misijas organizēšana uz Latviju tālāk sekmētu abu valstu uzņēmēju kontaktus.

Šī ir pirmā Kanādas premjerministra vizīte Latvijā. Tās ietvaros Ministru prezidents M.Kučinskis un Kanādas premjerministrs Dž.Trudo vēl tiksies ar Kanādas un citu NATO sabiedroto valstu militārpersonām Ādažu militārajā bāzē. Kanādas premjerministrs apmeklē vizītē Latviju pirms NATO samita, kas sāksies rīt Briselē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI