DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Muitas savienības 50.gadadienu atzīmē, simboliski atjaunojot muitas kontroli uz ES robežas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, atzīmējot Eiropas Savienības muitas savienības izveidošanas 50. gadadienu,  uz īsu brīdi simboliski tika atjaunota muitas kontrole Rīgas pasažieru ostā, tādejādi vēršot ceļotāju uzmanību uz priekšrocībām, kuras jau 14 gadus nodrošina Latvijas atrašanās ES muitas savienībā. Viena no tām ir brīva, ērta, droša un ātra ceļošana Savienībā, kur muitas kontrole uz robežām starp dalībvalstīm netiek veikta.  

Latvija iekļāvās ES muitas savienībā 2004.gada 1.maijā. Šo 14 gadu laikā muitas dienests daudzējādā ziņā ir kļuvis par vienu no modernākajiem Eiropas Savienībā, attīstot mūsdienīgas kontroles metodes un tehnoloģijas un muitas informācijas sistēmas, kas ļauj sekmīgi aizsargāt sabiedrību un ES vienoto tirgu, bet vienlaikus attīstīt ārējo tirdzniecību.

Pasākuma gaitā, uzrunājot klātesošos, VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā sveica visus muitas dienestā strādājošos kolēģus un uzsvēra: “Līdz ar iestāšanos ES, arī Latvijas muitas dienests pievienojās ES muitas savienībai, kuras 50.gadadienu mēs šogad atzīmējam. Pateicoties tai, jau četrpadsmit gadus mēs varam brīvi ceļot, nesaskaroties ar garām rindām un pastāvīgu muitas kontroli uz Eiropas valstu iekšējām robežām. Arī uzņēmēji novērtē tās priekšrocības, ko piedāvā brīva preču un pakalpojumu kustība ES robežās, kā arī iespēju visas muitas formalitātes gan Latvijā, gan citās ES dalībvalstīs veikt elektroniski - viegli, ērti un ātri.”

Runājot par Latvijas muitas dienesta attīstību, Ingrīda Gulbe-Otaņķe, VID ģenerāldirektora vietnieka muitas jomā, Muitas pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja sacīja: “Latvijai, iestājoties ES, akcenti ir mainījušies. Muitas galvenais uzdevums ir aizsargāt sabiedrību, nepieļaujot, ka brīvā apritē nonāk cilvēkiem bīstamas vai viltotas preces un narkotiskās vielas. Lai spētu to nodrošināt, neatkarīgās Latvijas muitas 28 darbības gados esam pakāpeniski izveidojuši modernu infrastruktūru. Ja pirms 28 gadiem atjaunotā Latvijas muita darbību uzsāka celtnieku tipa vagoniņos, tad šodien visi ES ārējās robežas autoceļu un dzelzceļu muitas kontroles punkti ir aprīkoti ar jaudīgām skenēšanas iekārtām. Tas ļauj muitas amatpersonām caurskatīt transportlīdzekļus un konteinerus, tos pat neizkraujot. Milzu soļi ir sperti riska analīzes jomā. Ir ieviesta arī vienota elektroniskā sistēma visu muitas formalitāšu kārtošanai gan uzņēmējiem, gan muitas amatpersonām un citu iesaistīto dienestu darbiniekiem. ES ārējā robeža ir droša, stipra un aizsargāta.”

Savukārt RTU Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta profesors  A.V.Krastiņš akcentēja muitnieku izglītības nozīmi: “Neatkarības gados būtiski izmainījies muitnieku izglītības līmenis. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) muitnieku bakalaura un maģistra studiju programmas kā vienas no pirmajām pasaulē tika akreditētas kā atbilstošas Pasaules Muitas organizācijas vienotajiem muitnieku profesijas standartiem. Arī šodien RTU bakalaura programma “Muitas un nodokļu administrēšana” ir vienīgā PMO akreditētā studiju programma Eiropā. Var teikt, ka šodien Latvijas muitnieki ir vieni no izglītotākajiem pasaulē.”

Ikdienā gan uzņēmēji, gan privātpersonas izjūt, ka ES muitas savienība ir nozīmīgs instruments, kas palīdz ES teritorijā īstenot četras pamatbrīvības – brīvu personu, preču, pakalpojumu un kapitāla kustību. Robežas starp Eiropas Savienības valstīm tiek uztvertas kā iekšējās robežas, kuras šķērsojam brīvi, un esam aizmirsuši, ka var būt arī citādāk. ES muitas savienības 50.gadadienai veltītajā pasākumā iejusties vairāk nekā 14 gadu senā pagātnē, kad, pretēji mūsdienām, uz robežām ar visām mūsu kaimiņvalstīm tika veikta pastāvīga muitas kontrole, muitas amatpersonām un Rīgas pasažieru ostas apmeklētājiem šoreiz palīdzēja radošās apvienības “Spiediens” aktieri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI