DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Debatēs par Eiropas nākotni Polijas premjerministrs runā par ekonomiku, jautājumi par tiesiskumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis trešdien ar Eiropas Parlamenta deputātiem un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieku Valdi Dombrovski diskutēja par Eiropas nākotni.

“Polija bija viena no pirmajām valstīm, kuras piešķīra sievietēm balsstiesības, un tiesiskumam mūsu valstī ir dziļas saknes. Ja ne dzelzs priekškars, mēs būtu varējuši kļūt par vienu no ES dibinātājvalstīm. Tagad kā pilntiesīga dalībvalsts mēs vēlamies piedāvāt konstruktīvu programmu, kuras ietvaros tiek respektētas nacionālās identitātes un katrai valstij ir tiesības veidot tiesu sistēmu saskaņā ar savām tradīcijām,” sacīja M. Moraveckis.

“Eiropas projektam jākļūst atvērtākam, jo šodien daudzo krīžu dēļ esam nonākuši bezprecedenta situācijā,” teica M. Moraveckis, norādot uz migrācijas krīzi, Brexit un Krievijas īstenoto hibrīdkaru.

Polijas valdības vadītājs piedāvāja veidot drošu savienību, kas aizsargā pilsoņus no starptautisko uzņēmumu varas un mazina reģionālās atšķirības ar vērienīgu kohēzijas politiku. Viņš uzsvēra, ka Polija novērš trūkumus nodokļu iekasēšanas sistēmā un pastiprina cīnu ar izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, norādot uz pasīvu tiesu sistēmu kā šajā situācijā vainīgo.

Lielāko politisko grupu vadītāji izvaicāja M. Moravecki par izmaiņām tiesu sistēmā, kas apdraud tiesiskumu Polijā. Vairums deputātu Polijas valdībai pārmeta varas koncentrāciju savās rokas. Piekrītot Poliias premjerministram jautājumos par attīstības stratēģiju, energoapgādes drošību un aizsardzību, deputāti bija vienoti pārliecībā, ka ES jāveido uz tiesiskuma vērtību pamatiem.

EP deputāti atgādināja, ka Polija savulaik bija pirmā Eiropas valsts, kas savā konstitūcijā noteica varas dalīšanas principu. Viņi arī norādīja, ka tiesnešu piespiedu pensionēšana un pakļaušana politiskai kontrolei nav nacionālo tradīciju jautājums. EP deputāti arī pauda atbalstu cilvēkiem, kas Polijas pilsētu ielās protestē pret reformām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI