DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID un Veselības aprūpes darba devēju asociācija paraksta sadarbības memorandu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības aprūpē un ar to saistītajās jomās problēmas turpina samilst. Lai aktualizētu kritiskākās nepilnības sistēmā, kā arī savas kompetences ietvaros piedāvātu risinājumu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Veselības aprūpes un darba devēju asociācija (VADDA) parakstījuši sadarbības memorandu. 

VID kompetencē ir nodokļu administrēšana, tāpēc kā sadarbības pamatmērķis ir izvirzīta ēnu ekonomikas apkarošanu gan privātajā, gan publiskajā ārstniecības sektorā.  Memorands nosaka konkrētas sfēras, kam attiecībā uz godprātīgu nodokļu nomaksu ir vislielākās problēmas. Galvenais akcents tiek likts uz zobārstniecības, plastiskās ķirurģijas, ginekoloģijas, masieru, fizioterapeitu un psihoterapeitu pakalpojumiem. Tāpat prioritāšu sarakstā ir frizieru un skaistumkopšanas prakses fiziskās labsajūtas uzlabošanas pakalpojumu sniegšanas vietās.

VID un VADDA jau iepriekšējās tikšanās reizēs, analizējot abām pusēm pieejamo informāciju, secināja, ka šajās jomās komersantu izvairīšanās no nodokļu nomaksas ir īpaši uzkrītoša.

Sadarbības ietvaros VADDA ir apņēmusies sniegt VID informāciju par metodēm, kādas atsevišķi komersanti izmanto, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, kā arī citu informāciju, kas varētu būt noderīga nodokļu administrēšanas procesā.

VID ģenerāldirektora p.i. Dace Pelēkā uzsver, ka sadarbība ļaus dienestam krietni fokusētāk organizēt kontroles pasākumus, sagrupējot prioritātes un radot metožu plānu pārbaudēm. 

VADDA valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds uzsver, ka noslēgtais memorands ir tikai pirmais solis ceļā uz sakārtotu veselības aprūpes nozari. Asociācija cer, ka tuvākajā laikā tiks parakstīts vēl viens, visaptverošāks memorands, kurā būs iesaistītas visas atbildīgās institūcijas. “Situācija ir kritiska. Nozarei trūkst naudas, taču nereti tās dalībnieki paši izvairās no nodokļu nomaksas. Kur lai valdība to ņem? Nesen veicām eksperimentu skaistumkopšanas nozarē, un mums nevienā no saloniem netika izsniegts čeks. Esam nonākuši līdz tam, ka čeka izsniegšana ir ekskluzīvs žests no pakalpojuma sniedzēja,” notiekošo nozarē ieskicē M. Rēvalds.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI