DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Mediķu ieteikumi drošiem Līgo svētkiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi vēl priecīgus svētkus un aicina Līgo vakarā nebūt pārgalvīgiem.

Diemžēl ik gadu Līgo svētkos Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi sniedz palīdzību smagi cietušajiem, tostarp pieaugušajiem un bērniem. Kā rāda dienesta dati, tad ierasti Līgo svētku brīvdienās traumu skaits pieaug divkārt. Liela daļa negadījumu notiek, zaudējot modrību un neievērojot drošību pie ugunskuriem, griliem vai ūdens tuvumā. Pagājušā gadā Līgo svētkos nopietnus apdegumus un traumas, lecot pāri ugunskuram, guva 21 līgotājs, trīs jauni cilvēki noslīka, bet trīs dzīvības tika zaudētas satiksmes negadījumos.

Lai novērstu negadījumus, NMP dienesta mediķi aicina Līgo svētkos nebūt pārgalvīgiem.

Dodoties svinēt svētkus pie dabas vai nezināmās vietās – precizē adresi jau iepriekš

Vienmēr noskaidro jau iepriekš, kurp dosies (īpaši, ja dodies ciemos uz mazāk zināmu vietu vai izbrauksi pie dabas) – ja būs vajadzīga dienestu palīdzība, varēsi dispečeriem labāk izskaidrot savu atrašanos.

Jau šobrīd lejupielādē savā telefonā mobilo lietotni eVeselībasPunkts – reizē ar zvanu uz ārkārtas tālruni ‘113’ tā ļauj nosūtīt arī zvanītāja atrašanās vietas koordinātes, kā arī lietotnē interaktīvā kartē varēsi redzēt savai atrašanās vietai tuvākās ārstniecības iestādes.

Nepieļauj, ka draugi sēžas pie stūres reibumā

Jebkura transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā ir risks dzīvības apdraudējumam. Auto stūre iereibuša cilvēka rokās vai braukšana ar velosipēdu alkohola reibumā ir riskanta spēle ar savu vai citu cilvēku likteni! Nespēlējies ar dzīvībām!

Sargies ugunskura tuvumā

Esi piesardzīgs lecot pār ugunskuru - iekrītot var gūt smagus apdegumus. Pieskati savus draugus – ik gadu ir negadījumi, kad aktīvāki līgotāji, aizmiegot tuvu ugunskuram, gūst smagus ķermeņa apdegumus. Uzmani arī bērnus ugunskura un grila tuvumā – nereti bērni gūst apdegumus, piespiežot plaukstas pie karsta grila vai iekāpjot oglēs.

Ievēro degmaisījumu lietošanas norādījumus

Aizdedzinot ugunskuru, nelej tajā benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus un smagus apdegumus. Pārliecinies, lai degmaisījuma pudeles nebūtu pieejamas bērniem!

Uzmanies pie ūdenstilpnēm

Svētku svinēšanās laikā esi piesardzīgs, dodoties peldēt. Peldvietā nelec ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Neej peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldi viens pats. Neej ūdenī alkohola reibumā. Ūdenskrātuvju tuvumā ne mirkli neatstāj bez uzraudzības bērnus!

Zini, kur meklēt medicīnisko palīdzību

Ja svētku dienās nepieciešama konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu varēsi saņemt zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti. Savukārt, ja nepieciešama ārsta konsultācija vai palīdzība klātienē, mobilās lietotnes eVeselībasPunkts interaktīvajā kartē redzēsi tuvāko ārstniecības iestādi un pa norādīto maršrutu varēsi doties uz to. 

Ja gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis apdraudot dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt zvanot uz ārkārtas tālruni 113 vai izmantojot jau minēto mobilo lietotni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI