DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Saeima balso pret sabiedrības līdzdalību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, 20.jūnijā, neskatoties uz vairākkārtējiem nevalstiskā sektora aicinājumiem lemt par likuma steidzamu pieņemšanu, Saeima nobalsoja PAR Vietējo pašvaldību referendumu likuma izskatīšanas novilcināšanu, kas visticamāk rezultēsies ar likuma nepieņemšanu šajā Saeimas sasaukumā un vēl vienu atņemtu iespēju iedzīvotājiem paust savu nostāju biežāk par vienu reizi četros gados pie vēlēšanu urnām.  

20. jūnija balsojumā 48 deputāti no ZZS, SASKAŅA un VL-TB/LNNKS nobalsoja PAR likuma novilcināšanu, kā arī 11 deputāti no VL-TB/LNNK un 1 deputāts no Vienotības atturējās no balsojuma, kas arī būtībā balsojumu pret sabiedrības līdzdalības.

Sabiedriskās organizācijas nav apmierinātas ar Saeimas balsojumu apzināti novilcināt Pašvaldību referendumu likuma izskatīšanu, jo šobrīd iedzīvotājiem gandrīz nav iespēju ietekmēt pašvaldības domes lēmumus, un sabiedriskajām apspriedēm nav juridisku seku. Tādēļ sabiedriskās organizācijas prasa jautājumu atbildīgajā komisijā skatīt prioritāri rudens sesijas sākumā un likumprojektu Saeimas plenārsēdē skatīt trešajā lasījumā līdz 13. Saeimas vēlēšanām.

Kā ziņojām iepriekš, 13.jūnijā sabiedriskās organizācijas izsūtīja elektronisku vēstuli visiem Saeimas deputātiem, aicinot plenārsēdē balsot pret ierosinājumu novilcināt Vietējo pašvaldību referendumu likuma izskatīšanu. Vēstulē deputātiem sabiedriskās organizācijas vērsa uzmanību uz to, ka pašvaldību referendumu iespējas sabiedrība gaida jau no 90-to gadu beigām, un ka priekšlikumu termiņa pagarināšana nozīmē šī likuma pieņemšanas novilcināšanu - riskējot ar to, ka 12.Saeimas sasaukuma laikā tas nenonāks trešajā lasījumā. Tādā gadījumā šo likumu, pie kura ir strādājuši vairāki Saeimas sasaukumi, vairs nebūs iespējas pārņemt arī nākamajam Saeimas sasaukumam un darbs būs jāatsāk no nulles.

14.jūnija Saeimas darba kārtībā balsojums lēmumprojektā "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Vietējo pašvaldību referendumu likums” (Nr.76/Lp12) trešajam lasījumam līdz 2018.gada 1.augustam, tika atlikts, izsludinot plenārsēdes pārtraukums līdz vakardienai, 20.jūnija plkst. 10.00, kas ir 2 dienas līdz sesijas beigām. 

Aicinājumam pievienojušās šādas organizācijas: Latvijas Pilsoniskā Alianse, domnīca Providus, Jūrmalas Aizsardzības biedrība, Latvijas Lauku forums, Rīgas Apkaimju alianse, Sabiedrības Līdzdalības Fonds (manabalss.lv), apvienība "Pilsēta Cilvēkiem" un Sabiedrība par atklātību - Delna, Kurzemes NVO atbalsta centrs un Saldus aizsardzības biedrība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI