DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Ārlietu ministrs: Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas vēlmi veidot ciešākas attiecības ar Eiropas Savienību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 20. jūnijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Kijevā tikās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja pirmo vietnieci Irinu Geraščenko, ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu un Ukrainas parlamenta deputātu, Krimas tatāru līderi Mustafu Džemiļevu. Tikšanos laikā ar Ukrainas augstākajām amatpersonām ārlietu ministrs pārrunāja divpusējās attiecības, Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas attiecības, drošības situāciju Ukrainas austrumos un cilvēktiesību stāvokli Krievijas nelegāli anektētajā Krimā.

“Esam gandarīti, ka 26 gadu laikā kopš Latvijas un Ukrainas diplomātisko attiecību nodibināšanas, mums ir izdevies izveidot daudzveidīgas attiecības, kas aptver plašu sadarbības jautājumu loku,” tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu P. Porošenko sacīja E. Rinkēvičs.

Ministrs P. Porošenko pauda Latvijas atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei. “Latvija neatzīst Krievijas īstenoto pretlikumīgo Krimas aneksiju, kā arī nosoda Krievijas īstenoto agresiju Ukrainas austrumos,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Sarunā ar Ukrainas ārlietu ministru E. Rinkēvičs pārrunāja ES un Ukrainas aktuālos dienaskārtības jautājumus. E. Rinkēvičs pauda stingru atbalstu Ukrainas vēlmei veidot ciešākas attiecības ar ES. “Ukrainai būtu svarīgi aktīvi turpināt aizsākto reformu procesu, lai nodrošinātu arī turpmāku starptautiskās sabiedrības atbalstu. Par šiem jautājumiem mēs runāsim 27. jūnijā Ukrainas reformu konferencē Kopenhāgenā. Tāpēc Ukrainai ir jāturpina darbs pie Eiropas Savienības un Ukrainas Asociācijas līguma pilnīgas ieviešanas. Mēs atbalstām Eiropas Savienības un Ukrainas samita rīkošanu 9. jūlijā Briselē un kopīgā paziņojuma sagatavošanu. Uzskatām, ka paziņojumā jākoncentrējas uz atbalstu Ukrainas politiskajai asociācijai un ekonomiskajai integrācijai Eiropas Savienībā. Paziņojumā ir jāiekļauj konsekvents Eiropas Savienības atbalsts Ukrainas teritoriālai integritātei,” sacīja E. Rinkēvičs.

Tikšanās laikā ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja pirmo vietnieci Irinu Geraščenko ministrs pārrunāja situāciju Ukrainas austrumos un reformu gaitu, kas ir nepieciešama, lai Ukraina tuvinātos ES. Latvijas ārlietu ministrs apliecināja, ka Ukraina arī turpmāk būs viena no Latvijas prioritārajām valstīm, lai atbalstītu nepieciešamo reformu īstenošanu. “Ir nepieciešams saglabāt Ukrainas politisko apņemšanos aktīvi turpināt reformas, kas ir vērstas uz visas Ukrainas attīstību. Tāpēc Latvija ir gatava sniegt palīdzību jomās, kas ir svarīgas Ukrainas ilgtermiņa attīstībai, īpaši labas pārvaldības, antikorupcijas, likuma varas, cilvēktiesību un ekonomikas jomās. Būtiski, lai Ukrainā reformu procesa ietvaros netiktu sperti soļi, kas vājinātu pieņemtos lēmumus,” pauda E. Rinkēvičs.

Tāpat amatpersonas pārrunāja Minskas vienošanās izpildi, kas notiek Normandijas formāta ietvaros. I.Geraščenko informēja ministru par novērotajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Donbasā un to, ka pašlaik nenotiek karagūstekņu apmaiņa starp Ukrainu un Krieviju.

Sarunā ar Ukrainas parlamenta deputātu, Krimas tatāru līderi Mustafu Džemiļevu, ārlietu ministrs pārrunāja cilvēktiesību situāciju Krievijas nelegāli anektētajā Krimā. “Latvija turpinās iestāties un atgādinās starptautiskajai sabiedrībai par cilvēktiesību situāciju Krimā, īpaši Eiropas Savienības dalībvalstīm,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Vizītes ietvaros ministrs arī sniedza intervijas Ukrainas medijiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI