DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs apmeklē Baltijas Aizsardzības koledžas kursu izlaidumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 21. jūnijā, Tartu, Igaunijā Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons apmeklēs Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) Augstāko štāba virsnieku kursa (Higher Command Studies Course) un Vecāko štāba virsnieku kursa (Joint Command and General Staff Course) absolventu izlaidumu. Šogad Baltijas Aizsardzības koledžu absolvēs 15 Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsnieki un viens civildienesta ierēdnis.

Augstāko štāba virsnieku kursu absolvēs 21 students no 13 valstīm – Čehijas, Gruzijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Ukrainas, Ungārijas un Vācijas. Kursa absolventu vidū ir arī divi Latvijas virsnieki. Augstāko štāba virsnieku kursa ilgums ir pieci mēneši, un tā mērķis ir sagatavot virsniekus un civildienesta ierēdņus dienestam un darbam vadošajos amatos operacionālā un stratēģiskā līmeņa drošības un aizsardzības institūcijās.

Savukārt Vecāko štāba virsnieku kursu absolvēs 53 virsnieki un civildienesta ierēdnis no 11 valstīm – ASV, Gruzijas, Igaunijas, Kanādas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Ukrainas, Vācijas un Zviedrijas. Starp kursa absolventiem ir 13 Latvijas virsnieki un viens civildienesta ierēdnis no Aizsardzības ministrijas. Šogad Latvija finansē studijas trīs virsniekiem no programmas „Partnerattiecības mieram” (Partnership for Peace, PfP) dalībvalstīm: Gruzijas, Ukrainas un Moldovas. Kursa ilgums ir 11 mēneši, un tā mērķis ir sagatavot vecāko virsnieku sastāvu un civildienesta ierēdņus uzdevumu veikšanai operacionālā līmeņa nacionālajos un daudznacionālajos štābos, kā arī drošības un aizsardzības institūcijās. 

Baltijas Aizsardzības koledža ir dibināta 1998. gadā ar mērķi nodrošināt virsnieku un aizsardzības nozarē strādājošo civildienesta ierēdņu apmācību pēc vienotiem NATO mācību metodikas standartiem. Mācību procesu nodrošina eksperti no Baltijas un citām NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Būtiska izglītības procesa sastāvdaļa ir daudznacionālā vide un izpratnes veicināšana par reģionālajiem un globālajiem ģeopolitiskajiem procesiem studentiem no NATO un ES, kā arī NATO partnervalstīm. 

Koledžas komandanta amatu rotācijas kārtībā ik pēc trīs gadiem ieņem kāds no Baltijas valstu bruņoto spēku augstākajiem virsniekiem. Pašlaik komandanta pienākumus pilda Latvijas bruņoto spēku pārstāvis ģenerālmajors Andis Dilāns.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI