DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VNĪ iegūst augstāko novērtējumu konkursā ‘’Energoefektīvākā ēka Latvijā 2018’’

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VAS ‘’Valsts nekustamie īpašumi’’ (VNĪ) konkursā ‘’Energoefektīvākā ēka Latvijā 2018’’ ieguvusi pirmo vietu nominācijā “Energoefektīvākā sabiedriskā ēka 2018”, atjaunojot administratīvo ēku Ventspilī, Jūras ielā 34.

VNĪ saņēma arī Ekonomikas ministrijas diplomu par ieguldījumu sabiedrībai nozīmīgu ēku atjaunošanā un energoefektivitātes palielināšanā. ‘’Lepojamies ar iegūto apbalvojumu. VNĪ ir būtiski būt vienam no virzītājspēkiem, kas veicina energoefektivitāti valsts īpašumos un enerģijas patēriņa paradumu maiņu. Tas ļauj ietaupītos publiskos finanšu resursus novirzīt citiem būtiskiem mērķiem,’’ atzina VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Apbalvotais objekts ir arī viens no VNĪ pārmaiņu programmas ”100 adreses Latvijas valsts simtgadei” ietvaros īstenotajiem, kas patlaban nodrošina ērtu un mūsdienīgu mājvietu vairāku Ventspils valsts un speciālo dienestu - Ventspils prokuratūras, Ventspils tiesas zemesgrāmatu nodaļas, Drošības policijas Ventspils reģionālās nodaļas un Valsts zemes dienesta Kurzemes reģionālās nodaļas Ventspils biroja un Valsts valodas centra - darbiniekiem.

Pirms projekta uzsākšanas ēkai bija zema energoefektivitāte, tā nebija siltināta. Siltuma zudumi ēkā radās caur jumta pārsegumu, nesiltinātām ārsienām un nekvalitatīvām stikla paketēm. Būvprojekta izstrādes laikā veikta ēkas dzīves cikla analīze un energoaudits, lai  izvēlētos optimālākos un energoefektīvākos būvprojekta risinājumus – būtiski samazināts siltumenerģijas patēriņš, vienlaikus saglabājot veiksmīgu arhitektūras risinājumu un ēku pielāgojot cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Projekta autors – SIA ‘’Skonto būve’’, galvenais būvuzņēmējs – SIA ‘’Kvadrum’’. Pēc projekta īstenošanas energomonitoringa dati apliecina, ka 2017. gadā ēkas siltumenerģijas patēriņš bijis zemāks, nekā plānots, tādējādi plānotie energoefektivitātes mērķi ir pat pārsniegti.

Šī ir jau otrā VNĪ iegūtā balva par sekmīgi īstenotu energoefektivitātes projektu. Konkursā „Energoefektīvākā ēka Latvijā 2016” valsts iestāžu kategorijā 2.vietu ieguva Latvijas Nacionālā arhīva vajadzībām renovētā ēka Ventspilī, Pils ielā 86/88.

VNĪ šobrīd īsteno septiņus sabiedriski nozīmīgu ēku energoefektivitātes uzlabošanas projektus par kopējo summu – 13,5 miljoniem eiro, tostarp trīs Latvijas teātros – Valmieras drāmas teātrī, Dailes teātrī un Latvijas Leļļu teātrī. Pēc darbu pabeigšanas 2022.gadā teātru personāls un izrāžu apmeklētāji iegūs ērtāku un patīkamāku vidi, kā arī būtiski samazināsies izdevumi par komunālajiem maksājumiem, ietaupītos līdzekļus novirzot citiem mērķiem. Uzsākts arī Valsts prezidenta rezidences Jūrmalā energoefektivitātes uzlabošanas un citi projekti. Tāpat VNĪ aktīvi vērtē energoefektivitātes paaugstināšanas iespējas arī citās ēkās.  

Kopumā VNĪ uzsāktās programmas ”100 adreses Latvijas valsts simtgadei” ietvaros uzņēmums šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus 135 milj. eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 milj. m2 platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 milj. m2 platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 580 darbinieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI