DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Ārlietu ministrs: Eiropas Savienībai ir jāpauž stingrs atbalsts uz vienlīdzīgiem noteikumiem balstītai daudzpusējās tirdzniecības sistēmai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 19. jūnijā Stokholmā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās 6. Baltijas valstu, Ziemeļvalstu (NB8) un Višegradas valstu grupas (V4) ārlietu ministru sanāksmē, kuras laikā notika viedokļu apmaiņa par aktuāliem Eiropas Savienības (ES) un drošības politikas jautājumiem, tostarp par ES nākotni, Brexit, ES Daudzgadu budžetu, attiecībām ar Ukrainu un Austrumu partnerības valstīm, transatlantiskajām attiecībām, kā arī gatavošanos gaidāmajam NATO samitam.

“Mēs redzam Eiropu kā globālu spēlētāju un starptautisko tiesību aizstāvi, kas ir atvērta un lepna par tās vērtībām. Lai Eiropas Savienība būtu globāls spēlētājs tiesību aizstāvībā un garantēšanā starptautiski, ir vitāli svarīgi, ka iekšēji Eiropas Savienībā ievērojam un īstenojam noteikumus un vērtības, par kurām iestājamies un kuras ievērojam kā dalībvalstis, un kuras saista Eiropas Savienības līgumi. Eiropas Savienībai ir jāturpina paust stingru atbalstu, piemēram, atvērtai tirdzniecības politikai un uz vienlīdzīgiem noteikumiem balstītai daudzpusējās tirdzniecības sistēmai. Eiropas Savienībai ir jāaicina un pastāvīgi jāatgādina arī pārējām pasaules lielajām ekonomikām saglabāt uzticēšanos šai sistēmai, tās potenciālam garantēt stabilitāti, pārredzamību, izaugsmi un drošību,” uzsvēra E.Rinkēvičs.

E.Rinkēvičs arī norādīja, ka nākamais ES Daudzgadu budžets būs lakmusa tests ES solidaritātei. Ministrs vērsa uzmanību, ka 13% samazinājums Latvijas kohēzijai ir vairāk par vidējo samazinājumu un divreiz vairāk par Brexit iztrūkumu.

Runājot par Austrumu partnerību, Latvijas ārlietu ministrs pauda nostāju, ka ir svarīgi saglabāt Austrumu partnerību kā vienu no ES prioritātēm. “Eiropas Savienības ārējiem finanšu instrumentiem jāatspoguļo Eiropas Savienības Globālās ārpolitikas un drošības politikas stratēģijā noteiktās prioritātes,” pauda E.Rinkēvičs.

Sanāksmi organizēja NB8 koordinējošā valsts Zviedrija un V4 prezidējošā valsts Ungārija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI