DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlamenta deputāti vēlas stingru ES kiberaizsardzību un ciešākas saites ar NATO

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jauni hibrīddraudi liek pastiprināt Eiropas kiberaizsardzību un veidot īpašu ātrās reaģēšanas vienību, kā arī stiprināt sadarbību ar NATO, trešdien pieņemtās rezolūcijās norāda Eiropas Parlamenta deputāti.

Rezolūcija par kiberaizsardzību tika pieņemta ar 476 balsīm pret 151, 36 deputātiem atturoties. Tajā teikts, ka Krievija, Ķīna, Ziemeļkoreja un nevalstiski grupējumi ir veikuši kiberuzbrukumus infrastruktūrai, iesaistījušies kiberspiegošanā un ES iedzīvotāju masveida novērošanā, atbalstījuši dezinformācijas kampaņas un izplatījuši ļaunprogrammatūru (piemēram, Wannacry, NotPetya).

Ciešāka sadarbība kiberaizsardzībā

EP deputāti uzsvar, ka neaizsargātību veicina Eiropas aizsardzības stratēģiju un spēju sadrumstalotība. Tādēļ viņi mudina dalībvalstis stiprināt bruņoto spēku spēju sadarboties un uzlabot kibersadarbību ES līmenī, kā arī ar NATO un citiem partneriem. Tas ietvertu vairāk kopīgu mācību kiberdrošības jomā, militārpersonu apmaiņas programmas, datorkriminālistikas ekspertu skaita piegumu, kā arī vairāk uzmanības ES misiju un operāciju zināšanām kiberaizsardzības jomā.

EP deputāti atzinīgi vērtē divus kiberaizsardzības projektus, kas tiks uzsākti pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) ietvaros: ar kiberdraudiem un kiberincidentiem saistītas reaģēšanas informācijas apmaiņas platformu un kiberdraudu gadījumā īstenotas ātrās reaģēšanas vienību izveidi. Viņi cer, ka šo aktivitāšu rezultātā tiks izveidota Eiropas ātrās reaģēšanas vienība, kurai tiktu uzdots koordinēt un atklāt kopīgus kiberdraudus un cīnīties pret tiem.

ES un NATO attiecības

57 deputātiem atturoties, Eiropas Parlaments ar 411 balsīm pret 182 pieņēma arī atsevišķu rezolūciju par ES un NATO attiecībām. Tajā deputāti uzsver, ka nevienai no abām organizācijām nav visu instrumentu, lai novērstu jaunos drošības draudus. Deputāti norāda, ka tie aizvien biežāk ir hibrīdi un netradicionāli.

Līdzās ieteikumam uzlabot sadarbību kiberaizsardzības jomā deputāti arī aicina ES un NATO īpašu uzmanību pievērst stratēģiskajai komunikācijai, situācijas izpratnei, klasificētas informācijas apmaiņai, nelegālās migrācijas ierobežošanai un šķēršļu novēršanai militārā personāla un tehnikas ātrai un straujai kustībai ES teritorijā.

Ziņojuma projektā arī atzinīgi novērtēta NATO klātbūtnes stiprināšana pie NATO austrumu robežas un kaujas grupu izvietošana Baltijas valstīs un Polijā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI