DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vienojas par sadarbības paplašināšanu ar ASV Mičiganas pavalsti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija augstu novērtē vairāk kā divdesmit piecu gadu ilgo veiksmīgo sadarbību ar Mičiganas pavalsti, it īpaši militārajā un drošības jomā starp Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Mičiganas Nacionālo gvardi,” 2018. gada 13. jūnijā, tikšanās laikā ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Mičiganas pavalsts gubernatoru Riku Snaideru (Rick Snyder) uzsvēra Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Tikšanās laikā puses pārrunāja iespējas Latvijas un Mičiganas pavalsts ekonomiskās sadarbības paplašināšanai. Sarunas laikā Mičiganas gubernators atzina, ka Mičiganas pavalsts ir ieinteresēta stiprināt sadarbību ar Latviju ekonomikas, kultūras un iedzīvotāju sadarbības jomās. Tāpat kā īpašas sadarbības jomas gubernators minēja informācijas tehnoloģijas, jaunuzņēmumus, kā arī kokrūpniecību.

“Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz ASV arvien palielinās un tirdzniecības apjomi ar ASV pēdējā gada laikā pieauga par vairāk kā 50%. Turklāt Latvijas uzņēmēji aizvien aktīvāk interesējas par ASV tirgu. Tā piemēram, šogad ASV tika atklāta uzņēmuma “Valmieras Stikla šķiedra” meitas kompānija. Savukārt līdz ar Latvijas pārstāvniecības atklāšanu Silīcija ielejā, Latvijas jaunuzņēmumiem ir radīta lieliska iespēja paplašināt sadarbību ar ASV uzņēmumiem,” ar gandarījumu sarunā minēja A.Ašeradens.

Pārrunājot divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas ekonomikas ministrs A.Ašeradens pauda, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt sadarbību ar Mičiganas uzņēmumiem pētniecības un tehnoloģiju attīstības, it īpaši biomedicīnas, “viedās enerģijas”, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, kokapstrādes un citās jomās.

Tikšanās noslēgumā puses vienojās uzturēt aktīvu dialogu, lai rastu arvien jaunas iespējas Latvijas un Mičiganas divpusējās sadarbības paplašināšanai.

Mičiganas pavalsts atrodas ASV ziemeļrietumos pie Lielajiem ezeriem un robežojas ar Kanādu. Pavalsts ir 10.lielākā ASV pēc iedzīvotāju skaita – gandrīz 10 milj. (2017. gadā) un 10. lielākā ASV pēc teritorijas. Mičiganas vadošās ekonomikas nozares ir rūpniecība, tūrisms un lauksaimniecība. Mičiganas pavalsts ir plaši pazīstama kā ASV mašīnbūves industrijas centrs.

Papildu informācija par Latvijas un ASV sadarbību: Saskaņā ar Latvijas Centrālās Statistikas pārvaldes datiem 2017.gadā ASV bija 13. lielākais Latvijas tirdzniecības partneris, kopējam preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījumam sasniedzot 672 milj. EUR, kas bija par 52% vairāk salīdzinot ar 2016.gadu. 2017.gadā, salīdzinot ar 2016.gadu, par 78% pieauga Latvijas preču eksports uz ASV un par 64% pieauga imports, kā arī par 36% pieauga Latvijas pakalpojumu eksports.

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā ASV ierindojas 15. vietā ar kopējo investīciju apjomu 113,3 milj. EUR un 578 aktīvu uzņēmumu.

Fotogalerija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI