DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Izglītības komisija atbalsta likumprojektu Likteņdārza attīstībai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 13.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja jauna likuma projektu Likteņdārza attīstībai, kas paredz nostiprināt zemes piederību Latvijas valstij. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt Likteņdārza saglabāšanu, aizsardzību, attīstīšanu un pēctecību.

Sešu mēnešu laikā pēc likuma spēkā stāšanās Kokneses novada pašvaldība bez atlīdzības nodos un Latvijas valsts Zemkopības ministrijas personā pārņems savā īpašumā ar Likteņdārzu saistītos zemesgabalus, noteic likumprojekts.

Likteņdārzu pārvalda nodibinājums “Kokneses fonds”, kas šobrīd nomā zemi no Kokneses novada pašvaldības. Konsultācijās ar domi ir panākta vienošanās par zemes bezatlīdzības nodošanu valsts īpašumā, iepriekš Izglītības komisijas sēdē deputātiem apliecināja gan fonda, gan Kokneses novada domes pārstāvji.

Likumprojekts regulē arī jautājumu par finansējumu. Kā uzsver likumprojekta autori, tas ir īpaši būtiski, ņemot vērā unikālo finansējuma piesaistes modeli – Likteņdārzs veidots par sabiedrības ziedotajiem līdzekļiem. Arī turpmāk tiks nodrošināts līdzšinējais finansēšanas mehānisms.

Likumprojektā noteikts, ka Likteņdārza apsaimniekošanai, attīstīšanai un uzturēšanai var izmantot fizisko un juridisko personu, tostarp publisko un privāto kapiltālsabiedrību ziedojumus. Vienlaikus paredzētas iespējas Likteņdārza saglabāšanas, attīstīšanas un uzturēšan

Likteņdārzā veiktie ieguldījumi pieder Kokneses fondam, tādēļ likumprojekts paredz nostiprināt šo ieguldījumu aizsardzību gadījumā, ja fonds beidz pastāvēt vai zaudē sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Paredzēts, ka šādā gadījumā būves un ārtelpas labiekārtojums tiktu nodots valstij Zemkopības ministrijas personā.

Likteņdārzs ir sabiedrības iniciēta un kopīgi veidota piemiņas vieta, kuras izveides un attīstības mērķis ir apzināt, atcerēties un godināt cilvēkus, kurus totalitāro režīmu dēļ Latvija zaudēja 20.gadsimtā.

Lai likums stātos spēkā, tas vēl jāskata Saeimai trešajā - galīgajā - lasījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI