DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija uzsāks prezidentūru Kodolmateriālu piegādātāju grupā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 14. jūnijā Latvija kļūs par nākamo Kodolmateriālu piegādātāju grupas (Nuclear Suppliers Group, NSG) priekšsēdētāju 2018.–2019. gadam. Jūrmalā notiekošajā NSG plenārsēdē Latvijas prezidentūru atklās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Latvijas prezidentūra NSG sniegs ieguldījumu starptautiskās drošības politikas jautājumos un stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontrolē. Tā veicinās gan Latvijas kā valsts, gan Latvijas kodolmateriālu un tehnoloģiju ražotāju, kā arī eksportētāju atpazīstamību.  

Latvija ir pirmā Baltijas valsts, kas prezidēs NSG.

Informācijai

Kodolmateriālu piegādātāju grupa ir viens no stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontroles režīmiem. Šobrīd pasaulē ir četri eksporta kontroles režīmi. Tie izveidoti drošības situācijas stiprināšanai. Stratēģisku preču eksporta kontrole ir pamats tam, lai nenotiktu ieroču un divējāda lietojuma preču nekontrolēta pārrobežu aprite.

NSG izveidota 1975. gadā, un tajā ir apvienojušās 48 valstis no visiem pasaules kontinentiem. NSG pamatā ir dalībvalstu vēlme ierobežot kodolmateriālu un tehnoloģiju eksportu. Ir izstrādāti kodolmateriālu saraksti, kurus drīkst eksportēt, ja tiek ievēroti Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) standarti.

Kandidatūras apstiprināšanai NSG prezidentūrai ir nepieciešama visu 48 dalībvalstu vienprātība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI