DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

FOTO: Valsts pārvalde un uzņēmēji rezultatīvā futbola spēlē aizsāk cīņu pret administratīvo slogu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

6. jūnijā aizvadīta īpaša draudzības futbola spēle, kurā piedalījās valsts pārvaldes iestāžu un uzņēmumu darbinieki, lai simboliski aizsāktu cīņu pret administratīvo slogu un pievērstu uzmanību valsts iestāžu darba efektivitātes veicināšanai.

Ar devīzi “Piespēlē vienreiz, trāpi vienmēr!” turpmākos divus mēnešus no iedzīvotājiem tiek gaidīta informācija par situācijām, kad valsts iestādes neievēro “iesniedz vienreiz” principu. Proti, lai nodrošinātu pakalpojuma izpildi, no iedzīvotāja tiek pieprasīta informācija, kas jau ir valsts pārvaldes rīcībā. Lai piespēlētu savu risinājumu, priekšlikumu vai informētu par iestādēm, kuru sniegtajos pakalpojumos nepieciešami uzlabojumi, iedzīvotāji ir aicināti ziņot kampaņas vietnē www.mazaksslogs.gov.lv.

“Futbols ir komandas spēle, kur katram spēlētājam ir sava loma un vieta, taču, tikai strādājot kopā un precīzi piespēlējot, var panākt rezultātu un gūt vārtus. Līdzīgi ir ar valsts pārvaldi – lai valsts darbotos maksimāli efektīvi, nepieciešama komandas spēle un savstarpēja sadarbība,” pirms spēles klātesošos uzrunāja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis. Tāpat J. Citskovskis pauda pārliecību, ka mazāks administratīvais slogs un uz klientu orientēta attieksme ir tāda valsts pārvalde, kāda Latvijai vajadzīga, aicinot uzņēmējus, valsts pārvaldes darbiniekus un iedzīvotājus darboties roku rokā, lai mazinātu neefektīvu valsts iestāžu darbu un tā radīto administratīvo slogu.

Arī uzņēmēji bija vienisprātis – administratīvā sloga mazināšana ir nozīmīgs uzdevums, kas valsts pārvaldei prioritāri ir jārisina. Kā būtiskāko virzienu sloga mazināšanā uzņēmumu pārstāvji norādīja elektronisko pakalpojumu pilnveidošanu, tādējādi ietaupot ne tikai iedzīvotāju laiku, kad iestāde nav jāapmeklē klātienē, bet arī efektivizējot pakalpojuma izpildi – tiek izskaustas liekas procedūras, samazināta dokumentu apstrāde un, galu galā, paātrināts lēmumu pieņemšanas process.

Draudzības mačs noslēdzās ar rezultātu 5:1, taču par galveno ieguvumu uzskatāms dažādu iestāžu sadarbības sākums viena kopīga rezultāta labā. Draudzības spēlē piedalījās: Valsts kanceleja, Iekšlietu ministrija, Latvijas Darba devēju konfederācija, Lauku atbalsta dienests, Uzņēmumu reģistrs, Nodarbinātības valsts aģentūra, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija”, SIA “Narvesen Baltija”, SIA “Eco Baltia Vide”.

Iniciatīva “Mazinām slogu kopā!” darbojas kopš 2013. gada nogales, un kopumā ar vietnes www.mazaksslogs.gov.lv starpniecību saņemti 602 priekšlikumi administratīvā sloga mazināšanai. No tiem īstenota virkne iniciatīvu, tādējādi stiprinot sabiedrības līdzdalības iespējas gan valdības lēmumu pieņemšanas procesā, gan valsts pārvaldes darbā kopumā. Piemēram, mikrouzņēmumu īpašniekiem, valdes locekļiem un prokūristiem Valsts ieņēmumu dienestam (VID) vairs nav jāsniedz ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu; Studiju un zinātnes administrācija par 2–3 nedēļām paātrinājusi kredītu izmaksu pēc studiju un studējošā kredīta līguma (ar valsts galvojumu) noslēgšanas; Ministru kabinets (MK) ir atteicies no katrā Uzņēmumu reģistra vestajā reģistrā iesniedzamo pieteikumu veidlapu apstiprināšanas ar MK noteikumiem; vecākiem, kuriem pienākas nodokļu atlaides par apgādājamiem līdz 24 gadu vecumam, nav jāpieprasa izziņa no augstskolas un jāsniedz tā VID; līdz šim bērniem ar stabiliem un neatgriezeniskiem funkcionēšanas ierobežojumiem invaliditāti noteica uz vienu vai vairākiem gadiem, turpmāk, veicot kārtējo invaliditātes ekspertīzi, invaliditāti noteiks bez atkārtota ekspertīzes termiņa līdz pilngadības sasniegšanai.

Vai Tev ir priekšlikums, kā uzlabot valsts iestāžu sniegto pakalpojumu kvalitāti, padarot tos ērtākus un pieejamākus? Iesniedz savu risinājumu vietnē www.mazaksslogs.gov.lv! Soli pa solim atrisinot neefektīvus procesus, valsts pārvalde kļūs pieejamāka uzņēmējiem, ekonomēs iedzīvotāju laiku un attīstīs sistemātisku un pārskatāmu informācijas apstrādi.

FOTOGALERIJA

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI