DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs informē par Latvijas prioritātēm pirms 16+1 valdību vadītāju sanāksmes Sofijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 6. jūnijā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs piedalījās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas (16+1) sadarbības formāta Nacionālo koordinatoru sanāksmē Sofijā, Bulgārijā. To vadīja Bulgārijas ārlietu ministra vietnieks Georgs Georgjevs (Georg Georgiev) un Ķīnas ārlietu ministra vietnieks Čao Vans (Wang Chao).

Sanāksmes mērķis bija pārrunāt gatavošanos septītajai 16+1 valdību vadītāju sanāksmei 7. jūlijā Sofijā. Dalībnieki apsprieda arī samita gala dokumentu – Sofijas vadlīnijas. Valsts sekretāram tika nodots Bulgārijas Ministru prezidenta Boiko Borisova (Boyko Borissov) ielūgums Latvijas Ministru prezidentam Mārim Kučinskim piedalīties šajā samitā.

Valsts sekretārs sanāksmē apliecināja, ka Latvija uzskata Ķīnu par svarīgu sadarbības partneri un 16+1 formātu par labu instrumentu sadarbībai ar Ķīnu, kurš papildina gan Latvijas divpusējo dialogu ar šo un pārējām formāta valstīm, gan arī kopīgo ES–Ķīnas stratēģisko dialogu. Viņš pauda cerību progresam sarunās par ES–Ķīnas investīciju aizsardzības līgumu un tā noslēgšanu. A. Pildegovičs uzsvēra, ka “esam aktīvi, sadarbojoties dažādos formātos – gan 16+1, gan Baltijas-Ziemeļvalstu formātā NB8, kā to pierāda veiksmīgā NB8 valstu spīkeru kopīgā vizīte Ķīnā šogad janvārī”. Latvijas prioritātes 16+1 formātā ir sadarbība transporta nozarē, investīciju piesaiste infrastruktūras projektiem, tirdzniecības sakaru un tūrisma veicināšana, kā arī studentu un mācībspēku apmaiņa. Valsts sekretārs atgādināja, ka kopš 2016. gada Rīgā darbojas 16+1 Loģistikas koordinācijas sekretariāts un aicināja visas valstis aktīvi iesaistīties tā darbībā. Dalībniekiem tika atgādināts par Latvijas gatavību 2019. gadā rīkot 16+1 augsta līmeņa konferenci par sadarbību tūrismā.

Informācijai

Valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs ir 16+1 sadarbības Latvijas nacionālais koordinators. Latvija šajā sadarbības formātā piedalās kopš tā izveides 2012. gadā. Šajā laikā auguši gan ekonomiskie, gan tūrisma rādītāji sadarbībā ar Ķīnu, kā arī turpina pieaugt Ķīnas studentu skaits Latvijā. Kopš 2012. gada importa–eksporta attiecība uzlabojusies no 1:8 uz 1:3 2017. gadā. Ķīniešu tūristu skaits Latvijā pieaudzis sešas reizes – no 3666 līdz 22 774 viesiem 2017. gadā. Latvijas augstskolās un koledžās 2017.-2018. akadēmiskajā mācību gadā mācās 66 studenti no Ķīnas, kas ir par 24 vairāk nekā gadu iepriekš.

16+1 formātā ar Ķīnu sadarbojas Albānija, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Melnkalne, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija un Ungārija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI