DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kuldīgas novada pašvaldība
Ineta Zvirbule, Nekustamo īpašumu nodaļas nekustamo īpašumu speciāliste
05. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Kora “Cantus” balsis jau 50 gadus skan Latvijā un pasaulē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

16. jūnijā 18.00 Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā ikvienam būs iespēja piedzīvot nacionālo, starptautisko un pasaules koru konkursu laureātu, Ernesta Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas meiteņu kora “Cantus” 50 gadu jubilejas koncertu.

Līdzās skanēs bijušās koristes, Latvijas Nacionālās operas solistes Airas Rūrānes balss, jubilejas koris un skolas kamerorķestris. Koncerta noslēgumā tiks atvērta grāmata ““Cantus” tuvos un tālos ceļos”, kurā diriģentes dokumentējušas koncertceļojumus, konkursus un festivālus gandrīz visās Eiropas valstīs, Ziemeļvalstīs, Krievijā, Ukrainā, Ķīnā, Amerikā.

“Cantus” ir kora mākslinieciskās vadītājas un galvenās diriģentes Marutas Rozītes radošā mūža lolojums, dibināts 1967./1968. mācību gadā. Vairāk nekā 25 gadus kora diriģente ir Maruta Grigale un koncertmeistare Marta Ozoliņa.

Koris ir spilgti klātesošs Kuldīgas un Latvijas muzikālajos procesos. Kora ierakstus glabā Latvijas Radio un Televīzijas fonotēkas. “Cantus” uzstāšanās pasaulē daudzviet tiek uzskatīta par Latvijas vizītkarti. Neskaitāmi apbalvojumi, godalgas un profesionāls novērtējums, kā arī koncertceļojumi, kuros pulcināti sajūsmināti klausītāji pilnās koncertzālēs. Koris septiņas reizes atzīts par Latvijas mūzikas skolu labāko kori, trīspadsmit reizes uzvarējis prestižos Eiropas konkursos, bet divreiz izcīnījis pasaules koru konkursu laureāta titulu; ir vienpadsmit starptautisko kora mūzikas festivālu dalībnieks. Atbildot uz uzaicinājumu un pārstāvot Latviju, “Cantus” ir piedalījies ANO 50. gadadienas svinībās San-Francisko (Kalifornija, ASV) 1995. gadā.

Kora aktīvās muzicēšanas pamatā ir neatlaidīgs darbs, mākslinieciskā pieredze, gaume un daudzšķautņaina repertuāra izvēle un augsta grūtības pakāpe.

Līdzās latviešu komponistu E. Dārziņa, J. Vītola, E. Melngaiļa, Ald. Kalniņa, S. Mences, R. Paula, R. Jermaka, P. Plakida u.c. dziesmām, kora repertuārā ir daudz Rietumeiropas klasikas: J.S.Bahs, V. A. Mocarts L. van Bēthovens, Dž. Pergolezī, Dž. Rosini, G. Forē, Palestrīna, F. Mendelsons, Fr. Šūberts, Š. Guno, Dž. Verdi, Ž. Bizē u.c.

Nozīmīga vieta repertuārā ir tautasdziesmu apdarēm. Ar īpašu skaistuma izjūtu tiek izpildītas Latviešu tautasdziesmu virknes ar rituālām kustībām un deju elementiem.

Priecīgu paaudžu muzikālo piedzīvojumu kora “Cantus” jubilejā Kuldīgā!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI