DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
2
2

10 ieteikumi jauniešiem, kuri meklē darbu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
  1. Meklējot darbu, vienmēr pārliecinies, vai darba piedāvājums ir drošs!
  2. Neuzsāc darba attiecības bez rakstveidā noslēgta darba līguma! Pirms darba līguma parakstīšanas uzmanīgi izlasi visus tā nosacījumus un, ja kaut ko nesaproti, konsultējies ar speciālistiem!
  3. Izmanto NVA atbalstu. Ja esi skolēns vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), Tu vari NVA tīmekļvietnē reģistrēties dalībai skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā.
  4. Apmeklē karjeras konsultāciju. Vislabāk jau laikus izvēlēties profesiju, kas ir pēc iespējas piemērotāka tavām interesēm, dotībām un spējām. Ja vēl nezini, kādu karjeras ceļu izvēlēties, izmanto iespēju pieteikties karjeras konsultācijai. Ar konsultanta palīdzību tiks noteiktas tieši tev atbilstošas profesionālās  darbības jomas, no kurām izvēlēties nākotnes profesiju, kā arī  personības stiprās puses, kas veicinās profesionālo ieceru īstenošanu. 
  5. NVA tīmekļvietnē izlasi rokasgrāmatu „Ceļā uz darbu”. Sadaļā „Karjera” publicēta grāmatas „Ceļā uz darbu” elektroniskā versija, kas var kļūt par labu padomdevēju darba meklējumos. Grāmatā Tu atradīsi vērtīgus padomus, kā rakstīt CV, kā ģērbties, dodoties uz darba interviju, kā gatavoties darba pārrunām, kā uzvesties darba pārrunu laikā, ko darīt, ja saņemts darba devēja atteikums, un citus vērtīgus ieteikumus.
  6. Izmanto NVA CV un vakanču portāla iespējas. NVA CV un vakanču portāls pieejams NVA tīmekļvietnē (https://cvvp.nva.gov.lv/), portāla lietošana ir bez maksas. NVA CV un vakanču portālā tev ir iespēja bez reģistrācijas meklēt vakances pēc dažādiem parametriem, piemēram, pēc vēlamās darbības jomas, profesijas, reģiona vai algas apmēra. Reģistrējoties NVA CV un vakanču portālā, Tu iegūsti iespēju publicēt savu CV un pieteikties darba devēja vakancēm.
  7. Noskaidro par piedāvātajām vakancēm savā pašvaldībā. Būtisku atbalstu darbavietas meklēšanā var sniegt arī vietējā novada pašvaldība. Daudzas pašvaldības patstāvīgi organizē skolēnu vasaras nodarbināšanu. Pašvaldības ir informētas arī par vakancēm vietējos uzņēmumos, tāpēc var ieteikt jau konkrētu uzņēmumu, pie kura interesēties par darba iespējām.
  8. Interesējies par vakancēm pie potenciālā darba devēja. Uzņēmēji novērtē, ja jaunieši izrāda mērķtiecību un iniciatīvu, jo tas liecina par patiesu vēlmi strādāt.
  9. Prasi padomu ģimenes locekļiem, uzticamiem draugiem vai paziņām. Meklējot darbavietu, noteikti pastāsti par savām iecerēm saviem tuviniekiem un draugiem, kuru viedoklim var uzticēties. Iespējams, kādam no viņiem padomā būs droša darba vakance, ko piedāvāt.
  10. Attīsti darbam nepieciešamās iemaņas, veicot brīvprātīgo darbu. Iesaistīšanās brīvprātīgajā darbā var paaugstināt jauniešu konkurētspēju darba tirgū. Portālā www.brivpratigie.lv vari uzzināt par iespējām, kā iegūt brīvprātīgā darba pieredzi, gan veicot nozīmīgu darbu sabiedrības labā, gan iegūstot vērtīgu darba pieredzi.

Lai kopīgi cīnītos pret ēnu ekonomiku un citām negodprātīgām darbībām, kas ietekmē kopējo sabiedrības labklājību, jau otro gadu tiek īstenota valsts pārvaldes sociāli informatīvā kampaņa jeb pretkrāpšanas kustība #Atkrāpies! 2018. gadā kustība īpaši uzrunā jauniešus vecumā no 16 līdz 24 gadiem, informējot par pieciem apsvērumiem, kas jāņem vērā, veidojot darba attiecības ar potenciālo darba devēju. Vairāk informācijas par informatīvo kampaņu jeb pretkrāpšanas kustību #Atkrāpies!: http://atkrapies.lv/kustiba/

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI