DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Baltijas valstu lauksaimniecības ministri Viļņā pārrunās turpmāko sadarbību cīņā par ES tiešmaksājumu izlīdzināšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 23. maijā, Viļņā plānota Baltijas valstu lauksaimniecības ministru tikšanās –zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tiksies ar Lietuvas jauno lauksaimniecība ministru Ģiedru Surpli un Igaunijas lauku attīstības ministrs Tarmo Tammu, lai pārrunātu Baltijas valstu turpmāko sadarbību un viedokļu saskaņotību jautājumos par ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu un nākotni pēc 2020. gada, kā arī tiešo maksājumu izlīdzināšanu. “Šajos jautājumos mums ir ļoti svarīgi saglabāt domubiedrus, tāpēc esmu gandarīts, ka Baltijas valstīm līdz šim ir bijusi vienota nostāja šajos mūsu valstu lauksaimniecībai tik svarīgajos jautājumos,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Kā zināms, Baltijas valstis prasa Eiropas Komisijai (EK) izlīdzināt tiešos maksājumus dalībvalstu starpā, jo pašreizējais atšķirīgais atbalsta līmenis kropļo tirgu. “Mēs neprasām lielāku finansējumu, bet aicinām Eiropas Komisiju ievērot  godīgumu un vienlīdzību Eiropas Savienības dalībvalstu starpā, mudinot pilnībā pabeigt tiešo maksājumu izlīdzināšanu,” paskaidro zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Baltijas valstis norāda, ka KLP nodrošināšanai arī turpmāk jāparedz pietiekams finansējums, kas atbalsta ilgtspējīgu lauksaimniecības attīstību, nekaitīgas, kvalitatīvas un daudzveidīgas pārtikas ražošanu, kā arī nodarbinātības un izaugsmes iespējas lauku apvidos, jo KLP atbalsts lauku attīstībai dod dalībvalstīm iespējas uzlabot konkurētspēju un veicināt efektīvu un ilgtspējīgu ekonomiku un lauku apvidu attīstību. Latvija, Lietuva un Igaunija atbalsta EK vēlmi turpināt vienkāršot un modernizēt KLP – tai ir jābūt vienkāršai un saprotamai lauksaimniekiem un citiem iedzīvotājiem, maksimāli samazinot administratīvās izmaksas zemniekiem un valsts pārvaldei.

Jau ziņots, ka š.g. 13. martā Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas lauksaimniecības ministri pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava ierosinājuma tikās Rīgā un parakstīja kopīgo deklarāciju par EK paziņojumu “Pārtikas un lauksaimniecības nākotne”, deklarācijā vienojoties par kopīgu pozīciju sarunās ar EK par ES Kopējās lauksaimniecības politiku pēc 2020. gada.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI