DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica: Latvija iestājas par Kaimiņu politikas īpašās lomas saglabāšanu sarunās par jaunajiem ES ārējās darbības finanšu instrumentiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 22.maijā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības Ārlietu padomes attīstības ministru sanāksmē, kas sekoja diskusijai tirdzniecības ministru formātā. Attīstības sadarbības ministri pirmo reizi diskutēja par jaunajiem ES ārējās darbības finanšu instrumentiem, kā arī izvērtēja ES Ārkārtas trasta fonda Āfrikai ieviešanas rezultātus migrācijas pamatcēloņu risināšanai.

Sanāksmē ES dalībvalstu pārstāvji tika iepazīstināti ar š.g. 2. maijā publiskoto ES daudzgadu budžeta pakotni 2021. - 2027. gadam un ES finanšu instrumentiem ārējās darbības nodrošināšanai tās kontekstā. Diskusijā Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra: “Statistika skaidri parāda, ka nepieciešams rast veidus, kā iesaistīt visas dalībvalstis, arī mazās, ES ārējo finanšu instrumentu ieviešanā. Šis ir svarīgs jautājums arī privātajam sektoram un pilsoniskās sabiedrības organizācijām”. 

Z.Kalniņa-Lukaševica atkārtoti atzīmēja, ka ir būtiski, lai arī pēc 2020. gada tiktu nodrošināts pietiekams un ģeogrāfiski līdzsvarots finansējums Eiropas Kaimiņu politikas ieviešanai, paredzot tam atsevišķu Eiropas kaimiņattiecību instrumentu. No vienas puses tas ir jautājums par drošību un labklājību mūsu tiešo robežu tuvumā, no otras puses tas ir politisks signāls mūsu kaimiņu partneriem par ES īpašo attieksmi.

Izmantojot Eiropas kaimiņattiecību instrumentu,  ES atbalsta politisko, ekonomisko un sociālo reformu procesu atbalstu 16 ES Austrumu un Dienvidu kaimiņvalstīs. Eiropas kaimiņattiecību politikas mērķis ir stiprināt labklājību, stabilitāti, drošību, tirgus ekonomiku un ilgtspējīgu izaugsmi. Latvijai īpaši svarīga ir ES sadarbība ar Austrumu kaimiņiem, t.sk., Ukrainu, Moldovu, Gruziju.

Attiecībā uz ES Ārkārtas trasta fondu Augstā pārstāve informēja, ka ar tā atbalstu ir sasniegti vairāki pozitīvi rezultāti, samazinot nelegālās migrācijas plūsmas Centrālās Vidusjūras migrācijas ceļā un risinot migrācijas pamatcēloņus Āfrikas valstīs uz vietas. Zanda Kalniņa-Lukaševica diskusijā pauda pozitīvu novērtējumu sasniegtajiem īstermiņa rezultātiem cīņai pret nelegālo migrāciju un migrantu kontrabandu un tirdzniecību. Tajā pašā laikā attiecībā uz turpmākajām aktivitātēm norādīja, ka sagaidām vēl lielāku efektivitāti un ilgtermiņa ietekmi uz migrācijas pamatcēloņu risināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI