DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Latvijas simtgadē Satversmes tiesa aicina pārstāvjus no 25 valstīm diskutēt par tiesu lomu globalizētajā pasaulē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 24. līdz 25. maijam Satversmes tiesa organizē starptautisku konferenci “Konstitucionālo tiesu loma globalizētajā pasaulē 21. gadsimtā”. Šī konference būs Latvijas simtgadē lielākais starptautiskais juridiskās nozares pasākums Latvijā. Konferenci apmeklēs konstitucionālo jurisdikciju pārstāvji no 25 valstīm, tostarp Itālijas, Francijas, Vācijas un Spānijas. Konferencē piedalīsies arī tiesību zinātnieki un eksperti, aicinātie viesi no Eiropas Savienības Tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas, kā arī vairākas amatpersonas no Latvijas un Eiropas Padomes institūcijām.

Konferences tēma izvēlēta, lai noskaidrotu, kā globalizācijas procesi ir ietekmējuši konstitucionālo tiesu un konstitucionālās kontroles institūciju darbību un to nolēmumu saturu. Konferencē tiks runāts par konstitucionālo tiesu un konstitucionālās kontroles institūciju darba pilnveidošanu, ņemot vērā šo institūciju būtisko un aizvien pieaugošo pārnacionālo ietekmi.

Ceturtdien, 24maijā, notiks konferences atklāšana, tajā klātesošos uzrunās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ministru prezidents Māris Kučinskis, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Eiropas Padomes Komisijas par demokrātiju caur tiesībām (Venēcijas komisijas) prezidents Džanni Bukikkio (Gianni Buquicchio) un Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele. Konferences atklāšanas ietvaros tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs Satversmes tiesas tiesnesei Daigai Rezevskai pasniegs Tieslietu sistēmas II pakāpes Goda zīmi par īpaši nozīmīgu ieguldījumu tieslietu sistēmas un judikatūras attīstībā, demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanā, kā arī īpaši nozīmīgiem zinātniskajiem sasniegumiem tieslietu nozarē, starpvalstu attiecību veidošanā un tiesu sistēmai piederīgo amatpersonu zināšanu un profesionalitātes veicināšanā.

Pēc konferences atklāšanas sekos divas konferences dalībnieku priekšlasījumu sesijas, katra no sesijām noslēgsies ar konferences dalībnieku diskusiju. Ar priekšlasījumiem pirmajā sesijā uzstāsies: Eiropas Savienības tiesas ģenerāladvokāte Eleanora Šarpstone (Eleanor Sharpston), Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis Mārtiņš Mits, Francijas Konstitucionālās padomes locekle Klēra Bazī Malorija (Claire Bazy Malaurie), Beļģijas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Andrē Alens (André Alen), Vācijas Konstitucionālās tiesas tiesnese Dorisa Kēninga (Doris Köning).

Savukārt otrajā sesijā priekšlasījumus sniegs: Austrijas Konstitucionālās tiesas tiesnesis Johanness Šnicers (Johannes Schnizer), Ungārijas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Tamašs Šuļioks (Tamás Sulyok), Spānijas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja vietniece Marija Enkarnasiona Roka Triasa (María Encarnación Roca Trías), Čehijas Konstitucionālās tiesas tiesnesis Dāvids Uliržs (David Uhlíř), Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

Ceturtdien, 24. maijā, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji aicināti apmeklēt konferences norisi no plkst. 9.00 līdz 17.00 viesnīcā “Radisson Blu Daugava Hotel” (1. stāvā) Rīgā, Kuģu ielā 24. Apmeklējums obligāti jāpiesaka, rakstot uz e-pastu Ketija.Strazda@satv.tiesa.gov.lv vai zvanot 26200580.

Konferences tēmas apraksts ir pieejams šeit.
Konferences programma ir pieejama šeit.
Konferences pirmās dienas norisi būs iespējams vērot interneta tiešraidē šeit:
https://www.youtube.com/watch?v=w5_kkIKFk1Y&feature=youtu.be

Piektdien, 25. maijā, otrajā konferences dienā notiks apaļā galda diskusija, kurā piedalīsies visi aicinātie ārvalstu viesi, Satversmes tiesas tiesneši un darbinieki, kā arī tiesību zinātnieki un eksperti no Latvijas. Video ieraksts no konferences apaļā galda diskusijas būs pieejams Satversmes tiesas mājaslapā pēc konferences norises.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI