DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

AFCOS iesniedz MK pirmo apvienoto ziņojumu par krāpšanas apkarošanas pasākumiem 2017. gadā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu ministrija (FM) kā Krāpšanas apkarošanas koordinācijas dienests (AFCOS) ir iesniegusi Ministru kabinetā (MK) gada pirmo apvienoto ziņojumu par veiktajiem krāpšanas apkarošanas un Eiropas Savienības (ES) finanšu interešu aizsardzības pasākumiem 2017. gadā un par AFCOS darbības stratēģijas izpildes gaitu.

AFCOS vadītāja Latvijā Nata Lasmane skaidro, ka pagājušais gads tika veltīts sadarbības uzlabošanai ar izmeklēšanas iestādēm: “Tika pielikts ne mazums pūļu, lai veidotu kopēju izpratni par katras iestādes darba specifiku, vajadzībām un meklētu sadarbības un atbalsta iespējas.” Viņa arī norāda, ka pērn gūta pieredze par situāciju citās ES dalībvalstīs un Eiropas Birojā krāpšanas apkarošanai (OLAF).

Viens no būtiskākajiem sasniegumiem AFCOS darbā līdz šim ir vienkāršotā saziņa. Kompetento iestāžu eksperti ir izveidojuši spēcīgu un funkcionējošu tīklu, kas būtiski atvieglo informācijas apriti un jautājumu izskatīšanas ātrumu. Vienkāršotā saziņa palīdz AFCOS darbiniekiem izprast situāciju, kad ir aizdomas par krāpšanu, un ātrāk reaģēt gadījumos, kad jāsagatavo dokumenti iesniegšanai izmeklēšanas iestādēm.

“Sadarbība līdz šim ir bijusi veiksmīga un pietiekami intensīva. Mēs apmaināmies ar ekspertīžu un skaidrojošiem materiāliem, kas palīdz ikdienas darbā gan fondu ieviešanas iestādēm, gan izmeklētājiem,” tā sadarbības priekšrocības ar AFCOS novērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Jēkabs Straume.

“Ir skaidrs, ka katrai ES dalībvalstij ir sava nacionālā likumdošana, bet krāpšanās ar ES fondu līdzekļiem bieži vien ir starptautiska, tāpēc informācijas apmaiņas ātrums un efektivitāte ir ļoti svarīgi,” uzsver Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska.

Pagājušajā gadā ir būtiski uzlabota savstarpējā sadarbība ar OLAF. AFCOS organizējis gan izmeklētāju vizīti uz OLAF, gan OLAF kolēģu vizītes uz Latviju. Tādējādi sekmēta iespējami efektīva sadarbība, izmeklējot gadījumus, kad ir notikusi pārrobežu krāpniecība.

Neatsverams atbalsts iestāžu sadarbības stiprināšanai ir bijusi arī starptautisku semināru organizēšana Latvijā. Starptautiskajos pasākumos darba grupas deva iespēju iepazīt veidus, kā citas valstis ir risinājušas starptautiskos izmeklētāju sadarbības jautājumus un informācijas atklātības jautājumus. Atsaucot atmiņā februāra beigās organizēto starptautisko semināru tiesībaizsardzības iestāžu un pētniecisko mediju pārstāvjiem, kur notika aktīvas diskusijas ar jomu profesionāļiem par sadarbības veidošanas iespējām, Nata Lasmane norāda: “Bulgāri ir ieviesuši tā saucamo administratīvo izmeklēšanu, lai noskaidrotu ES fondu izkrāpšanas apstākļus. Tādējādi tiek ietaupīti resursi, un netiek katru reizi ierosināta kriminālā izmeklēšana, kas ir jau daudz sarežģītāka izmeklēšanas procedūra. Par ļoti vērtīgu uzskatāma arī igauņu pieredze attiecībā uz sabiedrības iesaisti un informācijas atklātību.”

Pie lieliem veikumiem 2017. gadā ir pieskaitāma arī vienotā valsts pārvaldes iestāžu, nevalstisko organizāciju, uzņēmēju un sabiedrībā zināmu personu sāktā pretkrāpšanas kustība #Atkrāpies! Tās ietvaros sabiedrība tika aicināta vienoti iestāties par vērtībām un pilsonisko līdzatbildību kopējā valsts ceļā uz “nulles toleranci” pret krāpšanu un korupciju. AFCOS pārstāvji arī informē, ka 18. aprīlī tika uzsākts kampaņas otrais vilnis, apvienojot vēl vairāk iestāžu un organizāciju, nekā tas bija pērn.

Ar AFCOS apvienoto informatīvo ziņojumu par veiktajiem krāpšanas apkarošanas un Eiropas Savienības finanšu interešu aizsardzības pasākumiem 2017. gadā un AFCOS darbības stratēģijas un pasākuma plāna 2017.-2019. gadam izpildi ir iespējams iepazīties FM mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI