DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Muzeju nakts apmeklētāji Saeimā iepazīst Latvijas valsts tapšanas stāstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 19.maijā, Saeimas namā Muzeju nakts apmeklētāji ekspozīcijā “Pie Latvijas šūpuļa: kas dibināja mūsu valsti?” iepazina Latvijas valsts tapšanas stāstu. Ikviens parlamenta viesis varēja aplūkot animāciju par latviešu ceļu uz savu valsti un izzināt leģendu, kas apvij galdu, pie kura notikusi svinīgā valsts proklamēšana.

Ekspozīcijas centrā bija vienīgā vizuālā valsts proklamēšanas liecība - Viļa Rīdzenieka fotogrāfija “Latvijas Republikas proklamēšana 1918.gada 18.novembrī Rīgā” -, kā arī leģendām apvītā mēbele. Nostāsti liecina, ka galds, pie kura toreizējā Rīgas pilsētas Otrajā teātrī (tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī) pulcējušies Latvijas valsts dibinātāji, mūsdienās atrodams Latvijas Mākslas akadēmijā, un šajā Muzeju naktī to varēja apskatīt Saeimas namā.

Ekspozīcijā apmeklētāji varēja saņemt īpašas pastkartītes ar zīmīgo fotogrāfiju, kas laika gaitā kļuvusi par valsts pasludināšanas simbolu.

Tāpat ikviens parlamenta apmeklētājs īpašā maršrutā pa Jēkaba ielas namu varēja apskatīt parlamenta telpas, tostarp Sēžu zāli.

Pasākuma laikā tāpat kā iepriekšējos gados Saeimas nama viesiem bija iespēja arī ierakstīt savu vārdu sarkanbaltsarkanā karoga digitālā versijā. To var izdarīt ne vien Muzeju nakts laikā, bet arī attālināti no ikvienas vietas pasaulē mājaslapā www.musukarogs.lv.

Ekspozīcijas “Pie Latvijas šūpuļa: kas dibināja mūsu valsti?” ideja tapusi, Latvijas Republikas Saeimai sadarbojoties ar Latvijas Mākslas akadēmiju un Latvijas Valsts simtgades Jauniešu rīcības komiteju. Ekspozīciju īstenotāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas studente Alise Sondore.

Saeimas nams Muzeju nakts ietvaros apmeklētājiem durvis vēra jau devīto gadu pēc kārtas, un tajā notiekošais pasākums bija veltīts Latvijas valsts dibināšanai.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā. Atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, Muzeju nakts nacionālā tēma šogad ir “Šūpulis”.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157696382417674

Animācija “Ceļā uz brīvību: kā latvieši nodibināja savu valsti”: https://www.youtube.com/watch?v=r3zxNO1Q1wo

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI