DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Saeima konceptuāli atbalsta pilnvaru termiņa noteikšanu FKTK padomes locekļiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 17.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, kas paredz noteikt amata pilnvaru termiņu komisijas padomes locekļiem.

Saskaņā ar ierosinājumu plānots noteikt, ka arī FKTK padomes locekļu pilnvaru maksimālais termiņš tāpat kā komisijas priekšsēdētājam un viņa vietniekam ir seši gadi. Patlaban likums pilnvaru termiņa ierobežojumu padomes locekļiem nenoteic.  

Paredzēts arī, ka viena un tā pati persona par priekšsēdētāju, viņa vietnieku vai padomes locekli varēs būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Ar grozījumiem arī plānots mainīt FKTK padomes locekļu līdzšinējo iecelšanas kārtību, paredzot, ka padomes locekļus amatā ieceļ Saeima pēc FKTK priekšsēdētāja un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Līdzšinējā kārtība noteic, ka pēc kandidatūru saskaņošanas ar Latvijas Bankas prezidentu un finanšu ministru padomes locekļus amatā ieceļ un no amata atbrīvo FKTK priekšsēdētājs.

Ņemot vērā, ka patlaban padomes locekļi vienlaikus var pildīt arī FKTK departamentu vadītāju pienākumus, likumprojektā paredzēts, ka viņu amata pilnvaras kā padomes locekļiem izbeidzas līdz ar jaunu padomes locekļu iecelšanu Saeimā.

Maksimālā pilnvaru termiņa noteikšana visām FKTK vadošajām amatpersonām un izmaiņas padomes locekļu iecelšanas kārtībā nepieciešamas, lai regulējumu saskaņotu ar citiem likumiem, kas nosaka pilnvaru termiņu ierobežojumus vadošos amatos ieceltām amatpersonām. Tas veicinās institūciju attīstību un mazinās stagnācijas, kā arī korupcijas riskus, norādīts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta iesniedzēji uzsvēruši, ka deleģējums Saeimai amatā iecelt arī FKTK padomes locekļus nodrošinās to, ka padomes lēmumu pieņemšanā piedalās amatpersonas, kas saņēmušas parlamenta uzticības mandātu, un tas savukārt nodrošinās patstāvīgo iestāžu demokrātisko leģitimitāti.

FKTK likuma grozījumi rosināti, ņemot vērā Valsts prezidenta kancelejā 2012.gadā izveidotās ekspertu grupas pārvaldības pilnveidei priekšlikumus publiskās varas pilnveidošanai valsts un vietējā līmenī, tostarp neatkarīgajās institūcijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI