DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Rīgas Motormuzeja šī gada Muzeju nakts “nagla” - Benz Patent Motorwagen

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 19. maijā CSDD Rīgas Motormuzejā no agra rīta līdz vēlam vakaram norisināsies Muzeju nakts pasākumi. To galvenais varonis šoreiz būs pasaulē pirmais un līdz ar to arī vecākais auto Benz Patent Motorwagen. Lai pierādītu, ka spēkratu vectētiņš vēl aizvien ir pie labas veselības, muzeja speciālisti Benz Patent Motorwagen motoru centīsies iedarbināt vismaz trīs reizes: plkst. 17:00; 19:00 un 21:00. Tas nebūs viegls uzdevums, ņemot vērā, ka auto tehnoloģija ir vairāk kā 130 gadus sena. Iepriekšējā publiskā auto piešķilšana pēc ilgas darbošanās sekmīgi tika realizēta 2016.gada maijā – īsi pirms atjaunotā Rīgas Motormuzeja atklāšanas.

Benz Patent Motorwagen ir pasaules autobūves vēstures leģenda, jo lepojas ar pirmā pasaules auto titulu. Tā radītājs vācu autobūves pionieris Karls Benzs jau 1885.gadā uzbūvēja pirmo spēkratu ar benzīna dzinēju – vieglu trīsriteņu pašgājējekipāžu ar 0,75 zirgspēku motoru. Pirmie izmēģinājuma braucieni notika 1885. gada oktobrī fabrikas pagalmā, bet jau 1886. gada vasarā – vairāk kā pirms 130 gadiem, Karls Benzs veic pirmos izbraucienus pa Manheimas pilsētas ielām un tās apkaimi. Tas protams piesaistīja nedalītu cilvēku uzmanību un izbrīnu.

Interesanti, ka pirmo tālbraucienu pasaules vēsturē ar automobili 1888.gada augustā veic Karla Benzsa sieva Berta Benza. Bez priekšzināšanām par auto darbību un bez vīra piekrišanas Berta dodas savā 106 km slavenajā tālbraucienā no Manheimas līdz Forcheimai. Tā kā degvielas uzpildes staciju toreiz nebija, auto uz priekšu dzina ligroīns, ko varēja iegādāties aptiekās.

Jau ziņots, ka līdzīgi kā pērn arī šogad Muzeju naktī Rīgas Motormuzejs bez maksas apmeklētājiem būs pieejams visu dienu – no plkst. 10:00 līdz 24:00.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI