DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Aicina uz sarunu par polārpētniecību un klimata pārmaiņām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 21. maijā, Svalbāras un Latvijas Universitāšu pētnieki ikvienu interesentu aicina uz sarunu par polārpētniecību un klimata pārmaiņām, ielūkojoties sniega zinātnē, Antarktīdu ledājos un pasaules polāro reģionu izmaiņām, kas veidojas klimata pārmaiņu rezultātā. Sarunu vakaru organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā, noslēdzot divu gadu sadarbības projektu Ziemeļvalstu zinātnes, vēstures, kultūras, tehnoloģisko sasniegumu un dzīves stila izziņai.

Pasākumā ar īpašu stāstījumu par sniega zinātni un lavīnu pētniecību piedalīsies Svalbāras Universitātes (Norvēģija) asociētais profesors Aleksandrs Prokops (Alexander Prokop). Savukārt Latvijas Universitātes ģeologi un polārpētnieki Jānis Karušs un Kristaps Lamsters dalīsies iespaidos par Latvijas zinātnieku pirmo ekspedīciju Antarktīdā. Pasākums notiks 21. maijā plkst. 17:00 Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja telpās Marijas ielā 13/3, Rīgā.

Sadarbības ietvaros divu gadu garumā Latvijas Radio gatavoti vairāki desmiti tematisku raidījumu par Ziemeļvalstu reģiona – Dānijas, Somijas, Islandes, Norvēģijas, Zviedrijas - tematiku. Sadarbība aizsākta ar īpaša satura veidošanu populārzinātniskajā radiožurnāla raidījumā “Zināmais nezināmajā”, katrai valstij veltot 3 tematisku raidījumu ciklu par ģeogrāfiju, vēsturi, kultūru un dzīvesveidu. Pieredzētais – stāsti un personības – iemūžināts fotogrāfa Ginta Ivuškāna izstādē, kas joprojām apceļo Latvijas novadu bibliotēkas.

Latvijas Radio 4 raidījumā “Laikmeta portrets” veidots 12 unikālu cilvēku stāstu cikls, izzinot plašu tematu loku - sākot no skandināvu filozofijas par eko un tehno domāšanas apvienojumu, līdz multikulturālām tradīcijām un integrācijas procesiem. Projekta noslēgumā īstenota žurnālistu ekspedīcija uz Arktiku – zemes ziemeļu malu un balto nakšu epicentru Svalbāru, izzinot sniega un lavīnu zinātni, arktisko bioloģiju, vietējos cilvēkstāstus, izdzīvošanas prasmes un viesojas Svalbāras Globālajā gēnu bankā tās desmit gadu jubilejā.

Latvijas Radio 1 direktore Inese Matjušonoka atzīst, ka šis bijis visu laiku vērienīgākais projekts Latvijas Radio, kas klausītājiem ļāvis tikt pie unikāla satura, klātbūtnes un nepastarpināta pirmavota. Caur skandināvu pieredzi, dzīves stilu, atklājumiem un vērtībām Latvijas Radio ir mudinājis klausītājus skatīties plašāk un ieraudzīt vairāk.

Paveikto atzinīgi novērtējis Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stēfans Ēriksons: “Mēs dzīvojam ļoti strauji mainīgā mediju vidē, kas piedāvā atšķirīgas kvalitātes un satura informāciju, metot izaicinājumus patērētāju virzienā. Tāpēc esam patiesi gandarīti par profesionāli augstvērtīgo un ražīgo sadarbību. Ziemeļvalstu vērtību, sasniegumu un aktualitāšu atspoguļojums radioraidījumos ir bijis izziņu rosinošs gan latviešu valodā runājošajai auditorijai LR1 kanālā, gan krievvalodīgajiem klausītājiem LR4 kanālā. Šādi projekti un sadarbības modeļi ir lielisks piemērs mediju satura kvalitātes nodrošināšanai.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI