DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Zinātnes kafejnīcā pētnieki un profesionāļi diskutēs par ilgtspējīgu un efektīvu dabas resursu izmantošanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

17. maijā plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) un Microsoft Inovāciju centrā (Kalpaka bulvārī 4) "Zinātnes kafejnīcā" „Dzīvo tīri un zaļi vai mirsti! Nemirsti-dzīvo gudri!/ Be green, clean or die! Don't die, be Smart!" kopā ar “Demos Helsinki” ekspertu Anti Lipo (Antti Lippo), sociologu Miķeli Grīviņu un „Exigen Services” ekspertu Austri Vasiļevski diskutēsim par resursu pār-patēriņu – vai patērētāju vēlme būt videi draudzīgiem atspoguļojas to rīcībā, kāda būtu gudrāka pieeja ikdienas patēriņa precēm un pakalpojumiem (pārtika, enerģija, apģērbs, transports, mājoklis, u.c.), kā arī, vai tā ir priekšrocība investīciju piesaistē un uzņēmējdarbības attīstībā, ja jaunuzņēmums attīsta videi draudzīgus produktus.

“Demos Helsinki” eksperts Anti Lipo pastāstīs par “Smartup Accelerator” piedāvājumu jaunuzņēmumiem pretendēt uz finansiālu un ekspertu atbalstu, jau sākot ar 2018. gada vasaru.

Zinātnes kafejnīcu vadīs Dr. biol. Juris Šteinbergs.

Zinātnes kafejnīca notiek INTERREG projekta „Smartup Accelerator – inovāciju ekosistēma tīro tehnoloģiju patērētāju tirgus attīstībai Baltijas jūras reģionā” (”SmartUp Accelerator – Innovation Ecosystem to foster consumer cleantech markets in the Baltic Sea Region”) ietvaros, ko īsteno LU sadarbībā ar organizācijām no Zviedrijas, Somijas, Vācijas, Igaunijas, Krievijas un Polijas. Projekta mērķis ir apvienot inovāciju dalībniekus – uzņēmumus, starpniekus, investorus un ieinteresētās puses tīro tehnoloģiju*  patērētāju jomā, veidojot stratēģiskas partnerattiecības un veicinot izpratni par ilgtspējīgu inovāciju un uzņēmējdarbības attīstību Baltijas jūras reģionā.

Projektā laikā plānots atklāt izcilas idejas un komandas, kuru uzdevums ir izveidot jaunuzņēmumus (start-up), kas samazina patēriņa ekoloģisko slogu; organizēt nacionālus un starptautiskus pasākumus - starta darbnīcas (bootcamp) un testgultnes (test-beds) par tīro tehnoloģiju patērētāju un viedo inovāciju tēmām; piedāvāt mācību programmas un konkursus jaunuzņēmumiem, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. 2018. gada projekta tēma ir “gudrās mājas” (smart homes). Projekta vadošajiem partneriem - lielākajam biznesa attīstības centram Ziemeļvalstīs „Innovatum AB” (Zviedrija), kā arī biznesa konsultāciju centram „Demos Helsinki” (Somija) ir liela pieredze atbalsta sniegšanā tīro tehnoloģiju jaunuzņēmumiem, kas piedāvā gudrākus resursu izmantošanas risinājumus, piemēram, digitālos pakalpojumus (https://www.smartupaccelerator.eu/).

*Tīrās tehnoloģijas (clean-tech) – procesi, slēgtas shēmas, produkti un pakalpojumi, kas veicina ilgtspējīgu un efektīvu dabas resursu izmantošanu un ražīgumu. Tīrās tehnoloģijas palielina materiālu,  ūdens un enerģijas ražīgumu, samazinot kaitīgo vielu emisijas ūdenī, gaisā un zemē.

Zinātnes kafejnīcas darba valoda: angļu.

Pasākuma turpinājumā notiks neformālas sarunas pie kafijas tases un uzkodām.

Ieeja bez maksas! Laipni gaidām visus interesentus!

Pasākumu rīko LU Zinātnes departaments un LU Komunikācijas un inovāciju departaments.

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI