DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Iepazīsti pastniektauriņu. Tropu tauriņu mājā sākusies tropiskā vasara

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ziedonim iesākoties, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājai vasaru atsūtījuši eksotiskie pastniektauriņi, kas gaida izšķilšanās brīdi, lai jau nedēļas nogalē priecētu tropu eksotikas cienītājus ar trīs vēl neredzētiem šīs sugas tauriņu veidiem.

Pastniektauriņu netipiskais nosaukums pieļauj visai daudz dažādas vārdu spēles. Šoreiz  spēlēšanās ar vārdiem “pasts” un “sūtīšana” ir gluži vietā, jo tā vien liekas, ka līdz ar pastniektauriņiem no Amerikas tropiem pie mums atsūtīta arī tveice un karsējoši saules stari, ko tik  ļoti mīl ne vien paši tauriņi un ziedošie augi, bet arī pēc saules nocietušies Ziemeļeiropas iedzīvotāji.

Likumsakarīga ir arī tropisko pastniektauriņu ierašanās Latvijā tieši tagad – plaukstošā un ziedošā pavasarī. Tāpat kā citi tauriņi, arī pastniektauriņi barojas ar ziedu nektāru, taču tiem piemīt unikāla spēja baroties arī no ziedputekšņiem. Ziedputekšņi satur dažādas aminoskābes, kas ne vien tauriņu mātīšu organismā ļauj attīstīties lielākam skaitam olu, bet arī paildzina tauriņu mūžu. Pastniektauriņi ir viena no visilgāk dzīvojošajām dienastauriņu sugām. To dzīves ilgums var sasniegt pat sešus mēnešus.

Ar šo īpašību, baroties no ziedputekšņiem, saistīta arī leģenda par pastniektauriņu (angliski 'postman') nosaukuma izcelšanos. Pastniektauriņi samērā ātri apgūst un atceras vietas, kurās ir ziedoši augi un atkārto šos maršrutus ik dienu gandrīz kā pastnieks, kas katru dienu piegādā pasta sūtījumus vienā un tajā pašā maršrutā.

Lai gan kopumā pastniektauriņus vieno līdzīgs 'krāsu kods' – melni spārni ar koši sarkanām vai kontrastējoši baltām joslām, dažādos to izplatības reģionos tie krāsoti atšķirīgi. Novērotas vairāk nekā 20 dažādas krāsu formas. Šogad LU Botāniskajā dārzā apskatāmi būs trīs dažādi, līdz šim vēl neredzēti, pastniektauriņu veidi ar trīs dažādiem sarkano laukumu zīmējumiem uz segspārniem, kas savstarpēji var izskatīties pat pēc dažādu sugu pārstāvjiem.  Interesanti, ka pastniektauriņu mātītes un tēviņi pēc izskata ir tik līdzīgi, ka vizuāli gandrīz nav atšķirami.

Kompānijā pastniektauriņiem, LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā apskatāmi arī citi ne mazāk eksotiski un interesanti lidoņi kā parastais mormoņu dižtauriņš un Rumjanceva dižtauriņš, bet inkubatorā izšķilšanās brīdi gaida gigantiskie atlasa pāvači. Tropu tauriņu mājas apskati ieplāno rododendru ziedonī, kas teju sācies un jau priecē ar pirmajam ziedošajām agro rododendru audzēm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI