DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Amatpersonas runa
TĒMA: Ārlietas
2
2

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojums pēc tikšanās ar V. E. Šveices Konfederācijas prezidentu Alēnu Bersē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Labdien, Augsti godātais prezidenta kungs!

Ekselences!

Godātie žurnālisti!

Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks uzņemt valsts vizītē Šveices Konfederācijas prezidentu Alēnu Bersē un viņa dzīvesbiedri. Esam pagodināti, ka Šveices prezidenta vizīte notiek laikā, kad svinam Latvijas valsts simtgadi. Šī vizīte ir apliecinājums Latvijas un Šveices draudzīgajām attiecībām un daudzpusīgajai sadarbībai.

Vēlos pateikties Bersē kungam par vērtīgo domu apmaiņu par mūsu valstu divpusējās sadarbības aspektiem, būtiskākajiem Eiropas Savienības, drošības politikas un starptautiskās dienaskārtības jautājumiem.

Ja mēs runājam par sadarbību starp Latviju un Šveici, mēs tiešām saredzam ļoti plašas perspektīvas, attīstot sadarbības projektus, pirmkārt jau protams, bioekonomikā, biomedicīnā, viedos materiālos, viedā enerģētikā, informācijas - komunikāciju tehnoloģijās. Un mēs esam gandarīti par veiksmīgo sadarbību kultūrā, izglītībā un zinātnē, piemēram, jaunajās Lugāno vēstures arhīva telpās jūnijā tiks atklāta jauna Rainim un Aspazijai veltīta izstāde.

Tas apliecina to, ka vēsturiski Šveice ir Latvijas tuvs draugs un partneris. Un, kā mēs runājām ar prezidenta kungu, 20. gadsimta sākumā latviešu inteliģences pārstāvji izmantoja Šveices sniegto patvērumu, lai attīstītu Latvijas valstiskuma ideju. Mēs ar pateicību atceramies Šveices stingro nostāju, neatzīstot Latvijas inkorporāciju Padomju Savienībā, kā arī to, ka Šveice bija viena no pirmajām valstīm, kas atjaunoja diplomātiskās attiecības ar Latviju 1991. gadā.

Tai pašā laikā neapšaubāmi mēs ļoti augstu novērtējam Šveices atbalstu mūsu valsts attīstības, demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanas procesos. Kopš deviņdesmito gadu sākuma Latvijas un Šveices divpusējās attiecības ir kļuvušas ievērojami plašākas un daudzveidīgākas. Mūsu valstīm ir regulārs politiskais dialogs, veiksmīga sadarbība starptautiskajās organizācijās. Arī Eiropas Savienības un Šveices attiecību kontekstā sadarbojamies Eiropai nozīmīgu jautājumu risināšanā.

Tā kā mēs esam secinājuši to, ka šī sadarbība starp Šveici un Latviju ir ļoti nozīmīga un neapšaubāmi mēs redzam ļoti lielu potenciālu turpmākai sadarbībai.

Tā kā vēlreiz, prezidenta kungs, paldies par jūsu vizīti un uz sadarbību!

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI